NUTRITIE SANATATE

Brânza poate da dureri de cap. Ce poţi face pentru a evita acest lucru

Foto: Pinterest.com

Dacă te confrunți cu migrene, de vină ar putea fi un aliment pe care îl consumi în mod regulat și despre care nu știai că poate avea un asemenea efect.

Brânza care trece printr-un proces de maturare poate cauza migrene pentru că este bogată în tiramină. Tiramina este derivată din aminoacidul tirozină și se formează în alimentele care trec printr-un proces de maturare, sunt afumate, murate, fermentate sau marinate, potrivit clicksanatate,ro.

Brânzeturile maturate includ: cheddar, feta, brânză albastră, brie, parmezan, gouda, gruyere și muenster. Brânzeturile proaspete nu conțîn tiramină multă și pot fi consumate în siguranță, chiar și atunci când ai migrene. Mozzarella ar putea sau nu să fie maturată, așa că verifică etichetă pentru confirmare.

CITEȘTE ȘI: Un cunoscut nutriţionist dezleagă misterul: Îngraşă sau nu brânza?

Cum îți dai seama că brânza este proaspătă

În timp ce la unele alimente ne dăm seama de prospeţime după aspect, la altele, precum brânza sau carnea, trebuie să ne bazăm mai mult pe miros, spun specialiştii. Dintre tipurile de brânză, cele moi (de vaci, caş, urdă etc.) se alterează mai rapid.

Dacă brânza este moale, lipsită de textură şi acoperită de strat protector, iar mirosul este unul puternic (asemănător cu cel amoniacului), atunci nu este proaspătă. „Nu este suficient ca un produs să arate proaspăt ca să fie sănătos. Cel mai bine este ca brânzeturile să fie cumpărate doar din locuri speciale, cu condiţii adecvate de păstrare şi transport”, explică Mihaela Gologan, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice la Regina Maria – Reţeaua Privată de Sănătate.

Cele mai sănătoase tipuri de brânză: mozzarella, brânza de vaci

Din categoria brânzeturilor care trebuie incluse în dietă nu lipsește brânza de vaci, urda și mozzarella. Acestea nu numai că sunt o sursă importantă de proteine, ci au și un conținut caloric redus, mai exact 30 de grame conțin în medie 70-80 de calorii.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE la principalele tipuri de brânză: Ce trebuie să ştii înainte să le consumi

Brânzeturile moi le poți consuma la micul dejun pentru că sunt hrănitoare, dar și pe post de gustări în timpul zilei. Spre deosebire de alte sortimente, brânza moale are avantajul că nu este un produs procesat și că se păstrează o mare parte din substanțele nutritive din conținut.

Comentarii: