NUTRITIE SANATATE

Bune sau rele? Uleiurile de susan și de porumb, noua tendință în materie de gătit, unde spun specialiștii că fac minuni

Scriam de curând faptul că profesorul Mencinicospchi, reputat biolog și cercetător în domeniul alimentației, recomandă cu predilecție grăsimile animale, pentru o viață sănătoasă. Untul natural, acizii grași din peștele oceanic – nepoluat! Sau chiar, șocant pentru unii, untura de porc. De ce spun pentru unii? Pentru că sunt destui și cei care în vremuri de tristă amintire, trăind la țară și luând uleiul pe cartelă, au fost nevoiți să folosească pentru gătit ceea ce aveau la îndemână, seu de oaie sau garnița cu untură din jumări. Și întâmplător sau nu, coincidență sau nu, nu stau nici prea rău cu sănătatea.

Bun, dacă ne-am lămurit pe partea cu gătitul termic că e mai bună grăsimea animală sau uleiurile nehidrogenată, cum rămâne cu salatele? Chiar este obligatoriu să ne orientăm doar spre uleiul extravirgin de măsline sau cel de floarea soarelui? Nu, pentru că cercetătorii au studiat și au vești! Vești bune despre uleiul de susan și cel de… porumb!

Citește și: Aditivii alimentari. Categorii. Ce reprezintă fiecare și cât de periculos e

Uleiul de susan, bun pentru diabetici

Uleiul de susan, renumit pentru savoarea sa, este recomandat de terapeuţii europeni pentru nutrienţii prezenţi în compoziţie: vitamina E, acizii graşi esenţiali, lecitină şi minerale, pentru a enumera doar câteva componente cu o mare putere terapeutică. Se adaugă în salate (câte două linguriţe amestecat cu suc de lămâie sau de grepfrut). Nutriţioniştii recomandă anemicilor să consume câte cinci-şase salate pe săptămână, asezonate cu ulei de susan, scrie ziarul Click!.

Studiile de specialitate au demonstrat că uleiul de susan reduce atât presiunea arterială, cât şi nivelul de glucoză din sânge, fiind benefic pentru pacienţii care suferă de diabet de tip 2 şi de hipertensiune arterială. Totodată, uleiul de susan este un valoros antiinflamator şi un antiseptic.

Şi uleiul de porumb a început să fie folosit ca ingredient de bază în salatele de crudităţi. Conţine zaharuri, glucoză, minerale şi multă vitamina C. Uleiul de porumb este benefic în afecţiuni ale vezicii biliare şi urinare, este un bun detoxifiant şi un tonic pentru stomac. Specialiştii recomandă două linguriţe de ulei la o porţie de 150 g de crudităţi.

 

 

Comentarii: