NUTRITIE SANATATE

Cafeaua care protejează creierul: Cum ține la distanță declinul mental

dailyenterpriser.com

Cafeaua care protejează creierul: Cum ține la distanță declinul mental. Oamenii de știință au dovedit acum că consumul anumitor tipuri de cafea poate fi benefic pentru sănătatea creierului, dar cum sprijină această băutură populară funcția cognitivă?

Un nou studiu identifică unele dintre mecanismele care permit cafelei să țină la distanță declinul mental.

În timp ce consumul de cafea poate aduce atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătatea unei persoane, un studiu din 2016Sursa sigură de la Universitatea Ulster din Coleraine, Marea Britanie, a concluzionat că beneficiile pentru sănătate ale consumului moderat de cafea „depășesc în mod clar” potențialele riscuri.

Unul dintre aceste beneficii este faptul că cafeaua pare să protejeze creierul împotriva deficiențelor cognitive și să stimuleze abilitățile de gândire.

CITEȘTE ȘI: Ce să pui în cafea, pe caniculă, pentru a nu îți crește tensiunea

Cafeaua care protejează creierul: Cum ține la distanță declinul mental

Cum se întâmplă acest lucru și ce anume la cafea este atât de benefic pentru sănătatea cognitivă? Acestea sunt câteva întrebări la care un nou studiu al Institutului Krembil Brain – parte a Institutului de Cercetare Krembil din Toronto, Canada – își propune să răspundă.

„Consumul de cafea pare să aibă o anumită corelație cu un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer și Parkinson”, notează Dr. Donald Weaver, care este co-director al Krembil Brain Institute.

„Dar am vrut să investigăm de ce se întâmplă acest lucru – ce compuși sunt implicați și cum pot avea un impact asupra declinului cognitiv legat de vârstă”, adaugă el.

Este vorba despre procesul de prăjire

În cadrul studiului actual, cercetătorii au decis să analizeze efectele a trei tipuri de cafea: prăjită închisă cu cofeină, prăjită ușoară cu cofeină și prăjită închisă decofeinizată.

„Atât cafeaua cu cofeină, cât și cea cu prăjire închisă decofeinizată au avut potențe identice în testele noastre experimentale inițiale. Așa că am observat de la bun început că efectul său protector nu se putea datora cofeinei”, spune coautorul studiului, Dr. Ross Mancini, cercetător în chimie medicală.

Treptat, toate legăturile au căzut la locul lor, deoarece cercetătorii au început să se concentreze asupra unui set de compuși numiți fenilindani, care se formează în timpul procesului de prăjire a boabelor de cafea și care îi conferă cafelei aroma amară.

Fenilindanii, mai degrabă decât orice alți compuși legați de cafea, sunt cei care par să inhibe amalgamarea lui tau și a beta-amiloidului. Acestea sunt proteine toxice, a căror acumulare excesivă în creier este un factor-cheie în afecțiunile neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

Se pare că o perioadă mai lungă de prăjire face ca boabele de cafea să producă mai mulți fenilindani. Acest lucru sugerează că cafeaua prăjită închisă la culoare – fie că este normală sau decofeinizată – are cel mai puternic efect protector asupra creierului.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu arterele dacă bei 3 cești de cafea pe zi

„Este pentru prima dată când cineva a investigat modul în care fenilindanii interacționează cu proteinele responsabile de Alzheimer și Parkinson”, spune Dr. Mancini, potrivit medicalnewstoday.com.

În viitor, cercetătorii își propun să efectueze investigații mai detaliate privind proprietățile fenilindanilor și efectele acestora asupra organismului odată ingerate.

Comentarii: