SANATATE

Când e cazul să te îngrijorezi? Cinci sunete ale corpului care indică anumite boli

Anumite afecțiuni își pot anunța prezența nu prin simptomele clasice, ci printr-o serie de sunete neobișnuite, pe care corpul le emite pentru a te atenționa.

1. Țiuit în urechi

Poate semăna cu un bâzâit supărător sau un fluierat repezit, care trece, de obicei, de la sine. Țiuitul în urechi poate ascunde însă și o anemie sau poate chiar să indice, în cazuri mai grave, o tumoră pe creier sau un anevrism. Poate fi, de asemenea, o reacție adversă la tratamentul cu anumite medicamente, precum aspirina, unele tipuri de antibiotice, antiinflamatoare sau citostatice, potrivit clicksanatate.ro.

Când țiuitul este însoțit de greață sau vărsături, trebuie consultat de urgență medicul. Și ceara acumulată în timp în urechi poate fi cauza acestui zgomot. Hipertiroidismul, diabetul sau boala Lyme sunt tulburări care pot provoca și ele sunete deranjante în urechi.

O altă cauză a țiuitului o poate constitui și hipertensiunea arterială, când vasele de sânge din această zonă sunt afectate. Otita sau alte infecții și alergii pot cauza la rândul lor sunete de intensitate moderată.

CITEŞTE ŞI: Boala ficatului gras: indiciul care trebuie să te alarmeze 

2. Respirație șuierătoare

Declanșată de îngustarea sau obturarea parțială a căilor respiratorii, respirația șuierătoare poate fi cauzată de un alergen sau constituie un semn al astmului. Fumatul, bronșita, pneumonia, boala de reflux gastroesofagian sau chiar insuficiența cardiacă se pot număra printre factorii care contribuie la o respirație zgomotoasă sau dispnee, cum este denumită în termeni medicali.

Dacă simpomele persistă mergi la un control. Medicul va indica efectuarea unei radiografii, pentru a detecta eventualele probleme de la nivelul plămânilor și o spirometrie, pentru monitorizarea funcției pulmonare.

Dacă suspectezi că respirația este îngreunată de un alergen, încearcă să îndepărtezi posibila sursă care irită căile respiratorii. Și respirația profundă, practicată câteva minute, este benefică uneori pentru diminuarea disconfortului respirator.

Bine de știut! Dacă dispneea apare în condiții de repaus și este asociată cu greață sau dureri în piept, mergi de urgență la cel mai apropiat spital, deoarece este posibil să fie cauzată de un infarct.

3. Articulații care trosnesc

Sunetul se datorează, de obicei, regenerării lichidului articular sau poate să apară când faci o mișcare bruscă. Când este însoțită de durere, trosnirea articulațiilor ar trebui să te îngrijoreze. Dacă ai făcut multă activitate fizică în ultimul timp, acordă-ți un timp de repaus și observă dacă simptomele continuă.

Și vârsta poate fi un factor important. O dată cu trecerea timpului, cel mai adesea după 45 de ani, se poate instala artroza. Mergi la medic pentru un diagnostic exact.

CITEŞTE ŞI: Copiii cu părinți fumători au o mare problemă: Afecțiunea la care sunt expuși

4. Sughițul

Cu toții ne-am confruntat, la un moment dat, cu supărătorul sughiț, care se declanșează parcă din senin. Deși are mai multe explicații populare, în realitate nu este decât o contracție inofensivă a diafragmei, declanșată de o ușoară iritație a gâtului.

Printre cauze se pot număra fumatul, înghițirea unei cantități mari de aer, mâncatul prea rapid sau alternarea prea bruscă a unor alimente calde și reci. Când însă sughițul persistă mai mult de câteva minute, poate ascunde diverse afecțiuni, precum hepatita, ulcerul, laringita, meningita sau chiar o tumoră în zona gâtului.

5. Bolboroseli ale stomacului

Tractul digestiv se contractă intens, iar uneori poate emite sunete destul de zgomotoase. Doar în cazul în care acestea sunt însoțite de crampe sau vărsături trebuie consultat medicul. Există și situații foarte rare în care intestinele se pot contracta mult prea tare sau prea încet ori pot avea o obstrucție, situație în care se intervine chirurgical.

Comentarii: