REVIEW

Care este durata ideală a unei vacanțe? Oamenii de știință dezvăluie secretul refacerii totale

Vacantele ne ajuta sa ne relaxam, sa iesim din ritmul cotidian si, de multe ori, sa ne regasim motivatia si inspiratia. Oamenii de stiinta au facut o serie de studii pentru a afla care este durata ideala a unei vacante.

Lipsa unei vacante are un efect negativ atat asupra randamentului tau, cat si asupra sanatatii. Un studiu publicat in Jurnalul de Medicina Psihosomatica de peste Ocean, facut pe o perioada de 9 ani, a scos la iveala faptul ca persoanele care nu isi iau nicio vacanta pe an au risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit doc.ro.

Multi dintre noi avem tendinta de a ne lua mai multe vacante scurte, atat din motive financiare, cat si din cauza lipsei de timp. Specialistii finlandezi ne pun, insa, pe ganduri – in urma unui studiu facute de acestia, s-a ajuns la concluzia ca vacantele scurte nu sunt ideale. In cadrul acestui studiu s-a observat ca starea de bine s-a instalat pe masura ce zilele de vacanta treceau. Concret, abia dupa a 8-a zi de vacanta oamenii au reusit sa se deconecteze complet de ceea ce faceau la serviciu, bucurandu-se din plin de vacanta.

CITEŞTE ŞI: Pleci în vacanță? Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare și indigestiile

Frecventa vacantelor este, insa, la fel de importanta ca durata acestora. Este de preferat sa se imparta zilele de concediu astfel incat angajatul sa poata pleca in 2-3 vacante pe an. Planificarea unei vacante si asteptarea acesteia ne face mai fericiti, potrivit specialistilor in domeniu. Atunci cand plecam intr-o singura vacanta pe an, chiar daca ea este mai lunga, avem tendinta sa ne pierdem rabdarea si totodata entuziamul, cu gandul la timpul lung care trebuie sa treaca pana cand plecam efectiv in vacanta.

Expertul in resurse umane Tim Sackett a scris pe blogul sau, cu privire la acest studiu, ca angajatul ar putea sa isi ia liber incepand de vineri, sa plece in vacanta sambata si sa se intoarca duminica urmatoare. Astfel, cu numai 6 zile de concediu de la serviciu, acesta va reusi sa se bucure de 9 zile de vacanta.

Cum sa te bucuri cat mai mult de vacanta ta

In afara de cantitate, si calitatea vacantei este foarte importanta. Vacantele ar trebui sa fie relaxante si pentru a te asigura ca asa vor fi, trebuie sa respecti cateva indicatii:

Nu mai lucra – nu vei reusi niciodata sa te relaxezi complet in vacanta daca inca iti verifici mailurile si raspunzi la telefonul de serviciu. Inainte de a pleca in vacanta, roaga un coleg sa iti preia atributiile pana cand te intorci. Telefonul de serviciu il vei lasa acelui coleg si te vei asugura ca toata lumea a inteles ca nu vei lucra pe perioada concediului.

Planifica intelept – avem tendinta sa incarcam programul in fiecare zi de vacanta, pentru a vedea cat mai multe locuri si pentru a bifa cat mai multe activitati. Asigura-te, insa, ca lasi in program si cateva zile neplanificate, in care vei putea face absolut orice iti doresti, chiar daca asta inseamna sa lenevesti toata ziua pe terasa camerei in care esti cazat.

CITEŞTE ŞI: Sfaturi de neratat înainte de vacanţă: Ce trebuie să faci când ajungi într-o altă ţară

Programeaza-ti in mod intelept intoarcerea din vacanta – pentru a sta cat mai mult in vacanta, avem tendinta de a ne programa intoarcerea acasa in ultima seara de concediu. Nu este deloc intelept sa procedam asa, pentru ca riscul de a fi coplesiti in prima zi de munca este foarte mare. Oboseala acumulata pe drumul de intoarcere, agitatia specifica despachetarii bagajelor, precum si trezitul de dimineata pentru a pleca la serviciu vor face rapid ca toate efectele pe care concediul le-a avut asupra ta, sa dispara.

Asadar, programeaza-ti intoarcerea din concediu cu o zi inainte de a reveni la serviciu sau macar in dimineata zilei de dinainte. Concret, daca incepi serviciul luni, e ideal sa te intorci acasa sambata seara sau duminica dimineata. Astfel, te asiguri ca relaxarea si bunastarea acumulate in vacanta se vor sedimenta si vor persista cat mai mult, poate chiar pana la urmatoarea vacanta.

Comentarii: