SANATATE

Când o banală răceală poate fi periculoasă pentru inimă

goodnews.info.ro

Când o banală răceală poate fi periculoasă pentru inimă. Ce se întâmplă cu inima când ești răcit: „Gripa poate agrava simptomele altor boli cronice. În cazurile severe, poate duce la dezvoltarea pneumoniei și sepsisului. Persoanele care au alte probleme de sănătate sau simptome severe ar trebui să solicite ajutor medical”, explică un medic

Când o răceală se transformă în pneumonie, organismul nu mai obține oxigenul de care are nevoie. Drept urmare, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sânge în tot corpul, spune epidemiologul dr. Jeff Kwong.

CITEȘTE ȘI: Un om de știință a dezvăluit ce se întâmplă cu inima ta dacă mănânci o banană pe zi

Când o banală răceală poate fi periculoasă pentru inimă

„Răceala creează un stres suplimentar pentru corpul nostru, cu care nu este obișnuit. Acestea provoacă adesea inflamații și îngreunează respirația, iar scăderile bruște ale nivelului de oxigen și ale tensiunii arteriale cresc riscul apariției cheagurilor de sânge periculoase”, spune medicul.

Expertul adaugă că pacienții cu boli de inimă anterioare sunt în special expuși riscului de atac de cord.

„Cercetarea noastră arată că la persoanele cu boli de inimă, riscul unui atac de cord crește de 6 ori pe săptămână după gripă”, spune dr. Kwong. Specialistul mai spune că a descoperit că oamenii aveau de șase ori mai multe șanse de a avea un atac de cord în săptămâna după ce au fost diagnosticați cu gripă, comparativ cu anul înainte sau după infecție, a spus autorul studiului, epidemiolog și medic de familie Jeff Kwong.

Sistemul imunitar trebuie păstrat în formă maximă. În acest context, se recomandă o dietă echilibrată, sport și, foarte important, gestionarea stresului.

„Păstrează-ți sistemul imunitar în formă maximă dormind suficient, mâncând alimente hrănitoare, făcând exerciții fizice regulate și gestionând stresul. Atentie si la ce inhalati: evitati fumul de tigara si poluarea aerului”, recomanda dr. Carmelita Sweiner.

Potrivit medicului, în caz de insuficiență cardiacă, trebuie să fii atent și la antiinflamatoarele nesteroidiene, precum ibuprofenul.

„Este important ca persoanele cu boli de inimă să se consulte întotdeauna cu medicul lor înainte de a lua medicamente pentru răceală fără prescripție medicală. Gripa și răceala pot duce nu numai la pierderea forței și a slăbiciunii, ci și la atacuri de cord. Reducerea riscului de a contracta gripă. iar frigul este cea mai bună prevenire disponibilă pentru toată lumea”, spune dr. Kwong, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: 7 simptome care îți pot arăta că inima ta nu funcționează cum trebuie

Simptomele gripei apar de obicei la aproximativ 2 zile de la contactul cu o persoană infectată. Potrivit medicului, la majoritatea oamenilor, temperatura se normalizează și simptomele dispar în decurs de o săptămână fără ajutor medical. Cu toate acestea, gripa poate provoca boli severe și deces, în special la persoanele cu risc crescut.

Citeste mai mult
Comentarii: