LIFESTYLE

Când tinereţea dă mâna cu experienţa! Mezinul și „tăticul” de la canoe țintesc medalia olimpică la Tokyo

Victor Mihalachi și Cătalin Chirilă reprezintă experiența și tinerețea din echipajul de canoe dublu, cotat cu șanse la podium la Jocurile Olimpice. Petrec împreună 11 luni pe an, la antrenamente, în cantonamente și competiții. Cei doi canoiști sunt convinși că o medalie la Tokyo ar face uitat sacrificiul de a sta departe de familie.

Diferența de vârstă dintre Victor Mihalachi (31 de ani) și Cătălin Chirilă (22 de ani) este de 9 ani, dar cei doi sportivi sunt convinşi că au găsit, de fapt, formula ideală pentru un echipaj de succes. Experiența lui Mihalachi și tinerețea lui Chirilă pot duce România pe podium la Jocurile Olimpice de la Tokyo în proba de canoe dublu 1000m.

„Diferența e cam așa: când el avea 2 ani, eu deja mă apucam de canoe. Avem un echipaj promițător și sunt convins că o să facem performanțe cât mai mari”, mărturiseşte Victor Mihalachi, cvadruplu campion Mondial la caiac-canoe.

Cătălin Chirilă are şi el o medalie de aur la Jocurile Europene la caiac-canoe. Şi e sigur că are cel mai de nădejde partener. „El are 20 de ani sport, eu am 22 de ani de viață. Experiența lui Victor ne ajută mult” , spune Chirilă.

Citeşte şi: Băuturile energizante combinate cu alcool, bombă pentru sănătate: Ce boli grave pot produce

Performanţa cere sacrificii

Timpul petrecut împreună a dus la formarea unei legături de prietenie între cei doi canoiști. Departe de familii, Mihalachi și Chirilă sunt conștienți de faptul că performanța cere sacrificii.

„Pentru un echipaj puternic, trebuie să existe și o legătură de prietenie strânsă. Altfel, nu ai cum să reușești”, este unul dintre secretele pe care le dezvăluie „aripa tânără” a echipajului.

„Împreună petrecem cam 10-11 luni pe an, cred că ar trebui să fie mai puțin timp petrecut așa si mai mult cu familiile noastre, dar momentan acesta este sacrificiul care trebuie făcut pentru performanță și îl facem ca să obținem o medalie la Tokyo”, spune şi „vocea experienţei”.

În cei 20 de ani petrecuți pe apă, Victor Mihalachi a cucerit patru medalii de aur, două de argint și una de bronz la Campionatele Mondiale, dar și patru medalii de aur, 6 de argint și 4 de bronz la Campionatele Europene. Alături de Cătălin Chirilă, Mihalachi a obținut în acest an medalia de aur la Jocurile Europene de la Minsk. În vârstă de 30 de ani, Mihalachi se află în căutarea unei medalii olimpice, singura care îi lipsește din palmares.

„O medalie la Tokyo ar însemna un vis realizat. Pentru asta m-am apucat de sport, pentru o medalie olimpică, nu m-am gândit niciodată la Campionate Europene sau Mondiale. Doar atât mai am de câștigat”, recunoaşte Victor Mihalachi.

 

Comentarii: