SANATATE

Băuturile energizante combinate cu alcool, bombă pentru sănătate: Ce boli grave pot produce

Foto: Pinterest.com

Băuturile energizante sunt extrem de periculoase, dar în combinaţie cu alcoolul sunt o adevărată bobă pentru sănătate. Riscurile la care te expui sunt imense. Pot duce la boli extrem de grave.

 

Industria băuturilor energizante, o afacere de 10 miliarde de dolari doar în SUA, prosperă. Cercetătorii de la Harvard atrag atenţia că, deşi sunt prezentate ca băuturi sănătoase care îmbunătăţesc performanţele fizice şi mintale, pe termen lung riscurile pentru sănătate sunt uriaşe. O analiză a beneficiilor prezentate în publicitatea la aceste produse, a conţinutului nutriţional şi a efectelor asupra sănătăţii publice ale băuturilor energizante concluzionează că beneficiile lor pe termen scurt pot fi depăşite de riscurile grave pentru sănătate.

 

Studiul evidenţiază, de asemenea, tendinţa îngrijorătoare de a amesteca băuturile energizante cu alcool. Pentru a reduce această problemă în creştere, factorii de decizie ar trebui să reglementeze vânzările şi marketingul faţă de copii şi adolescenţi şi să stabilească limite superioare pentru conţinutul de cofeină din aceste băuturi.

DIFERENȚA dintre ouăle cu coajă albă şi cele cu coajă maronie

Cura cu DROJDIE DE BERE, dieta recomandată în sezonul rece. Află de ce!

Beneficiile pe termen scurt pot fi depăşite de riscurile grave de sănătate – care includ comportamentul de căutare a riscului, problemele de sănătate mintală, tensiune arterială crescută, obezitate şi leziunile renale. Studiul, publicat în revista ştiinţifică „Frontiers in Public Health”, subliniază, de asemenea, tendinţa îngrijorătoare de a amesteca băuturile energizante cu alcool.    Deoarece consumul de băuturi energizante continuă să crească în întreaga lume, este necesar să se examineze cu atenţie beneficiile, conţinutul nutriţional şi efectele negative asupra sănătăţii publice.

Ce TIPURI de OUĂ trebuie neapărat să încerci

Efectele miraculoase ale gălbenuşului de ou: Ce ne anunţă specialiştii

„Rezumând consecinţele consumului de băuturi energice, care includ probleme de inimă, rinichi şi dentare, precum şi comportamentul de căutare a riscurilor şi probleme de sănătate mintală”, spune dr. Josiemer Mattei, profesor asistent de nutriţie la Harvard T.H. Chan School of Health Public, Boston, SUA, care a publicat acest studiu împreună cu o echipă de cercetători.   Cele mai multe băuturi energizante au ingrediente similare – apă, zahăr, cofeină, anumite vitamine, minerale şi stimulente non-nutritive, cum ar fi guarana, taurina şi ginsengul. Unele pot conţine până la 100 mg de cofeină per uncie de lichid (o uncie egal cu 28,34 de grame), de opt ori mai mult decât o cafea normală.

Nu o mai arunca! Efectele miraculoase ale cojii de ou asupra organismului

Un consum moderat de cofeină zilnică de până la 400 mg este recomandat adulţilor, însă există puţine cercetări privind nivelurile tolerabile pentru adolescenţi şi copii, conform Science Daily.

Riscurile de sănătate asociate cu băuturile energizante sunt în mare parte atribuite nivelurilor ridicate de zahăr şi cofeină. Acestea variază de la comportamentul de căutare a riscului, precum consumul de substanţe nocive şi agresivitatea, problemele de sănătate mintală sub formă de anxietate şi stres, creşterea tensiunii arteriale, obezitate, leziuni renale, oboseală, dureri de stomac şi iritaţii.

Analiza subliniază, de asemenea, o altă tendinţă îngrijorătoare de amestecare a băuturilor energizante cu alcool. Persoanele care fac acest lucru consumă mai mult alcool. Se crede că băuturile energizante pot masca semnele stării de ebrietate, permiţând consumatorilor să bea mai mult alcool şi sporind astfel probabilitatea de a se ajunge la deshidratare şi la intoxicare cu alcool.

Dr. Mattei şi colegii ei speră că prin evidenţierea cunoştinţelor actuale cu privire la consecinţele asupra sănătăţii ale băuturilor energizante, pot fi puse în aplicare politici şi intervenţii pentru a reduce efectele negative asupra sănătăţii publice.

 

„Analiza noastră este limitata, deoarece există un numar mic de studii în acest domeniu şi  acestea se concentrează în primul rând pe adulţii tineri sănătoşi. Cercetarea viitoare ar trebui sa exploreze efectele ingredintentelor din băuturile energizante despre care ştim puţin, cum ar fi taurina, şi să ia în considerare evaluările pe termen lung într-o gamă mai largă a populaţiei pentru a examina efectele consumului de băuturi energizante în timp”, explică cercetătoarea. Concluzia studiului este că „există în prezent suficiente dovezi care să sugereze că efectele negative asupra sănătăţii ale consumului băuturilor energizante depăşesc orice potenţial beneficiu pe termen scurt.”

Comentarii: