Care sunt efectele nocive ale piperului negru despre care puțini oameni știu. Piperul negru poate ajuta la creșterea absorbției nutrienților, la promovarea digestiei și la prevenirea diareei. Cu toate acestea, consumul de cantități mari poate favoriza absorbția excesivă a unor medicamente.
Timp de mii de ani, piperul negru a fost un ingredient de bază în întreaga lume.
Deseori numit „regele condimentelor”, acesta provine din fructele uscate și necoapte ale plantei Piper nigrum, originară din India. Atât boabele întregi de piper negru, cât și piperul negru măcinat sunt frecvent utilizate în bucătărie.
Pe lângă faptul că adaugă aromă alimentelor, piperul negru poate acționa ca un antioxidant și poate oferi diverse beneficii pentru sănătate.
Poate oferi beneficii pentru sănătate
Compușii din piperul negru – în special piperina, ingredientul său activ – pot proteja împotriva deteriorării celulelor, pot îmbunătăți absorbția nutrienților și pot ajuta la rezolvarea problemelor digestive.
CITEȘTE ȘI: Trucuri în gospodărie: Cum ajută piperul negru la păstrarea culorii hainelor
Antioxidant puternic
Mai multe studii au arătat că piperul negru acționează ca un antioxidant în corpul dumneavoastră.
Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva daunelor celulare cauzate de molecule instabile numite radicali liberi.
Radicalii liberi se formează ca urmare a unei alimentații necorespunzătoare, expunerii la soare, fumatului, poluanților și multe altele.
Un studiu în eprubetă a constatat că extractele de piper negru au fost capabile să reziste la peste 93% din daunele provocate de radicalii liberi stimulați de oamenii de știință în grăsimi.
Un alt studiu efectuat pe șobolani cu o dietă bogată în grăsimi a arătat că tratamentul cu piper negru și piperină a redus nivelul radicalilor liberi la valori similare cu cele ale șobolanilor hrăniți cu o dietă normală.
În cele din urmă, un studiu în eprubetă pe celule canceroase umane a observat că extractele de piper negru au fost capabile să oprească până la 85% din deteriorarea celulară asociată cu dezvoltarea cancerului.
Pe lângă piperină, piperul negru conține alți compuși antiinflamatori – inclusiv uleiurile esențiale limonen și beta-cariofilen – care pot proteja împotriva inflamației, a deteriorării celulelor și a bolilor.
Deși efectele antioxidante ale piperului negru sunt promițătoare, cercetările se limitează în prezent la studii pe eprubete și pe animale.
Crește absorbția nutrienților
Piperul negru poate îmbunătăți absorbția și funcția anumitor nutrienți și compuși benefici.
În special, poate îmbunătăți absorbția curcuminei – ingredientul activ din popularul condiment antiinflamator turmeric.
Un studiu a constatat că administrarea a 20 mg de piperină cu 2 grame de curcumină a îmbunătățit disponibilitatea curcuminei în sângele uman cu 2 000%.
Îmbunătățirea absorbției betacarotenului
Cercetările arată, de asemenea, că piperul negru poate îmbunătăți absorbția betacarotenului, un compus prezent în legume și fructe pe care organismul îl transformă în vitamina A.
Beta-carotenul funcționează ca un antioxidant puternic care poate combate deteriorarea celulelor, prevenind astfel afecțiuni precum bolile de inimă.
Un studiu efectuat timp de 14 zile la adulți sănătoși a arătat că administrarea a 15 mg de betacaroten cu 5 mg de piperină a crescut semnificativ nivelul de betacaroten din sânge, comparativ cu administrarea de betacaroten singur.
Poate favoriza digestia și poate preveni diareea
Piperul negru poate favoriza buna funcționare a stomacului. Mai exact, consumul de piper negru poate stimula eliberarea de enzime în pancreas și intestine care ajută la digerarea grăsimilor și carbohidraților.
Studiile pe animale arată că piperul negru poate preveni, de asemenea, diareea prin inhibarea spasmelor musculare din tractul digestiv și încetinirea digestiei alimentelor.
De fapt, studiile pe celule intestinale animale au constatat că piperina în doze de 4,5 mg pe livră (10 mg pe kg) de greutate corporală a fost comparabilă cu loperamida, medicament antidiareic comun, în prevenirea contracțiilor intestinale spontane, relatează actualno.com.
Datorită efectelor sale pozitive asupra funcției stomacale, piperul negru poate fi benefic pentru persoanele cu indigestie și diaree. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pe oameni.
Pericole și efecte secundare posibile
Piperul negru este considerat sigur pentru consumul uman în cantitățile tipice utilizate în alimentație și gătit.
Suplimentele care conțin 5-20 mg de piperină pe doză par, de asemenea, să fie sigure, dar cercetările în acest domeniu sunt limitate.
Senzație de arsură în gât sau stomac
Cu toate acestea, consumul unor cantități mari de piper negru sau administrarea unor doze mari de suplimente poate duce la efecte secundare nedorite, cum ar fi o senzație de arsură în gât sau în stomac.
CITEȘTE ȘI: Utilizările NEOBIȘNUITE ale PIPERULUI în funcție de culoarea lui
Absorbția mai mare a unor medicamente
Mai mult, piperul negru poate favoriza absorbția și disponibilitatea unor medicamente, inclusiv antihistaminicele utilizate pentru ameliorarea simptomelor de alergie.
Deși acest lucru poate fi util pentru medicamentele care sunt slab absorbite, poate duce, de asemenea, la o absorbție periculos de mare a altora.
Dacă sunteți interesat să vă creșteți consumul de piper negru sau să luați suplimente de piperină, asigurați-vă că vă consultați furnizorul de asistență medicală cu privire la posibilele interacțiuni medicamentoase.
Comentarii: