NUTRITIE

Cârnați de casă după o rețetă din străbuni: Ce trebuie să faci în timpul umplerii cârnaților pentru ca aceștia să nu plesnească

Foto: Pinterest.com

Cârnați de casă după o rețetă din străbuni: Ce trebuie să faci în timpul umplerii cârnaților pentru ca aceștia să nu plesnească. În fiecare an, înainte de Crăciun auzim mereu în jurul nostru că oamenii sunt ocupați cu tăiatul porcilor.

Adevărul este că fără mirosul de afumătură, fără o slănină gustoasă pe masă sau fără o porție de pireu cu cârnați proaspăt prăjiți, iarna nu mai are același farmec.

Parcă în această perioadă oamenii devin mai buni, mai îngăduitori, mai darnici, mai voioși pentru că fiecare se străduiește înainte de sărbători să fie într-o relație bună cu cei din jur, să mai spele din păcate, vorba românului.

CITEȘTE ȘI: Îţi lasă gura apă: Cum se prepară delicioşii cârnaţi nemţeşti din Banat

Cârnați de casă după o rețetă din străbuni

În zona Ardealului, prepararea cârnaților e un motiv de laudă, deoarece bărbații își laudă soțiile pentru priceperea și gustul dat, iar apoi femeile așteaptă confirmarea tuturor degustătorilor pentru vredniciile lor.

Rețeta de cârnați este din străbuni, folosită și apreciată în tot locul, iar gustul și mirosul lor este special. O amintire mereu vie!

Ingrediente:

  • 15 kg carne de porc în lucru
  • 14 linguri sare de bucătărie
  • 4 linguri boia de ardei dulce
  • 2 linguri piper negru
  • 250 g usturoi
  • 2 caserole mațe de porc

Mod de preparare:

Carnea se toacă în mașina de tocat cu găuri mari. Se mărunțește și usturoiul după preferință și se adaugă peste carnea tocată împreună cu toate celelalte ingrediente.

Se frământă apoi toate ingredientele cu sârg. Se amestecă până când se omogenizează compoziția foarte bine.

După ce carnea de cârnați este omogen amestecată, se ia o cantitate din aceasta și se formează o chiftea. Chifteaua, dacă a fost bine amestecată carnea, trebuie să se țină bine laolaltă.

CITEȘTE ȘI: Dieta cu murături: Cum slăbești 5 kg în 6 zile

Ce trebuie să faci în timpul umplerii cârnaților pentru ca aceștia să nu plesnească

Se umplu maţele de porc bine spălate (sau cele cumparate, desărate in apă călduţă), cu ajutorul unui șpriț special.

În timpul umplerii, se înțeapă mațele cu vârful unui ac pe masura ce se umplu, pentru a scoate golurile de aer și pentru a evita plesnirea cârnaților.

Se formează perechi de cârnați pentru că e mai ușor să îi așezați pe bara de lemn la svântat.

Pentru aceasta se alege un loc bine ventilat și rece, ferit de prădători. Abia când mațele sunt uscate, fără pic de umezeală pe deasupra se pot duce la afumat.

După ce ați afumat cârnații, îi puteți pune în pungi și apoi îi băgați la congelator sau îi puteți lăsa la uscat atât cât vă doriți.

Comentarii: