SANATATE

Bolile care pot fi recunoscute după starea picioarelor

intercoastalmedical.com

Bolile care pot fi recunoscute după starea picioarelor. Starea picioarelor poate fi un indicator important al stării generale de sănătate, oferind informații valoroase despre diverse boli și afecțiuni medicale.

În timp ce simptomele legate de picioare nu sunt specifice unei singure boli, anumite tipare și manifestări pot indica probleme de sănătate specifice.

Bolile care pot fi recunoscute după starea picioarelor

Diabetul

Problemele picioarelor sunt frecvente la persoanele cu diabet din cauza circulației deficitare și a leziunilor nervoase. Neuropatia periferică poate provoca amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor, ceea ce face ca diabeticilor să le fie dificil să observe leziunile sau infecțiile.

CITEȘTE ȘI: Ce risc grav prezintă mâncărimea constantă a picioarelor

Boala arterelor periferice (PAD)

Scăderea fluxului sanguin la nivelul extremităților inferioare poate duce la PAD. Simptomele includ crampe, durere sau slăbiciune la nivelul picioarelor și picioarelor în timpul activității fizice. În cazurile severe, acest lucru poate duce la răni sau ulcere care nu se vindecă.

Artrita

Diferite forme de artrită, cum ar fi artrita reumatoidă și osteoartrita, pot afecta articulațiile picioarelor, provocând durere, umflături și mobilitate redusă. Deformități precum monturile și degetele de la picioare în formă de ciocan sunt, de asemenea, asociate cu artrita.

Gută

Această formă de artrită este cauzată de acumularea de cristale de acid uric în articulații, afectând adesea degetul mare. Atacurile de gută pot provoca dureri severe, umflături și roșeață la nivelul articulației afectate.

Neuropatie periferică

Pe lângă diabet, neuropatia periferică poate fi cauzată de alte afecțiuni, cum ar fi bolile autoimune, infecțiile sau expunerea la anumite medicamente sau toxine. Simptomele comune sunt amorțeala, furnicăturile și slăbiciunea la nivelul picioarelor.

Fasceita plantară

Această afecțiune dureroasă implică inflamarea fasciei plantare, un țesut gros care leagă călcâiul de degetele de la picioare. Se caracterizează adesea prin dureri de călcâi, în special dimineața sau după perioade prelungite de inactivitate.

Tulburări circulatorii

Afecțiunile care afectează vasele de sânge, cum ar fi tromboza venoasă profundă (TVP) sau insuficiența venoasă cronică, se pot manifesta la nivelul picioarelor. Pot apărea umflături, decolorări și ulcerații.

Psoriazis

Psoriazisul, o boală autoimună a pielii, poate afecta picioarele și poate provoca pete roșii și solzoase. Artrita psoriazică, un tip de artrită legată de psoriazis, poate afecta, de asemenea, articulațiile picioarelor.

Tulburări tiroidiene

Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot afecta picioarele. Se pot observa umflături, modificări ale texturii pielii și anomalii ale unghiilor.

Cancere

Unele tipuri de cancer, în special cele care afectează oasele sau țesuturile moi, pot prezenta simptome la nivelul picioarelor. Umflăturile inexplicabile, durerea sau modificările de culoare a pielii trebuie evaluate imediat.

CITEȘTE ȘI: Picioare reci: Când e vorba despre altceva decât că ți-e frig

Examinarea regulată a picioarelor, precum și acordarea de atenție la orice modificări sau disconfort, sunt esențiale pentru detectarea timpurie și gestionarea condițiilor de sănătate subiacente. Solicitarea promptă de asistență medicală pentru simptome persistente sau neobișnuite la nivelul picioarelor este esențială pentru menținerea stării generale de bine, recomandă actualno.com.

Comentarii: