SANATATE

Cât de grav este OMICRON: Poți face long-COVID după această variantă?

g4media.ro

Chiar dacă COVID-19 este o infecție a sistemului respirator, coronavirusul contagios poate afecta mai multe organe în același timp. În majoritatea cazurilor de COVID-19, simptomele dispar în 15 zile. Doar cei care suferă de o formă severă trebuie să facă față timp de luni de zile simptomelor urâte, care sunt adesea denumite COVID pe termen lung.

Long COVID a fost observat frecvent în timpul valului Delta. Deoarece infecția era foarte amenințătoare, a dus la simptome severe, iar varianta de virus a fost mai fatală decât tulpinile ancestrale de coronavirus.

În comparație cu Delta, varianta Omicron este mai puțin mortală. Cu toate acestea, o întrebare importantă care încă trebuie abordată este dacă infecția din varianta Omicron poate duce la COVID prelungit, așa cum a fost cazul cu varianta anterioară.

CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează: De ce e mult mai probabil să te infectezi cu OMICRON dacă ai făcut DELTA

Severitatea și gradul de infectare la OMICRON

În comparație cu varianta anterioară a coronavirusului, Omicron este mai puțin periculos. Datele colectate de pe tot globul în perioada de vârf a infecției cu Omicron sugerează că simptomele acestei variante mutante sunt similare cu cele ale răcelii comune, scrie timesofindia.com.

În realitate, virusul nici măcar nu duce la probleme respiratorii severe. În unele cazuri de infecție cu Omicron, pacienții au suferit doar probleme cu stomacul sau simptome ușoare asemănătoare răcelii. Cu toate acestea, Omicron este mult mai contagios decât variantele anterioare ale coronavirusului.

Ce este COVID de lungă durată?

După ce cineva este infectat cu coronavirus, simptomele scad în decurs de 15 zile. Dar dacă persoana dezvoltă o infecție severă sau este internată în spital, el/ea poate fi nevoită să facă față simptomelor virusului pentru puțin mai mult timp.

Orice semn de infecție cu coronavirus care apare la aproximativ 90 de zile de la dispariția infecției inițiale este denumit COVID pe termen lung. Această afecțiune este de obicei diagnosticată la câteva săptămâni după o criză cu COVID-19. Simptomele sale includ oboseală, ceață a creierului, dificultăți de respirație, anxietate și alte probleme.

Semnele COVID prelungit dispar de obicei cu timpul. Dar, în multe cazuri, pacientul poate necesita spitalizare.

COVID pe termen lung după Omicron

Omicron provoacă în general simptome mai ușoare în comparație cu Delta sau cu orice altă variantă de COVID. Totuși, a copleșit spitalele. Unii oameni dezvoltă simptome severe și mulți și-au pierdut chiar viața după ce au fost infectați cu varianta Omicron.

Deși nu există rapoarte despre dacă Omicron poate duce la simptome lungi de COVID, nu se poate nega că există șanse ca acest lucru să se întâmple. Omicron este una dintre variantele mutante ale coronavirusului care a luat milioane de vieți în ultimii doi ani. Deci, are potențialul de a provoca daune grave și simptome lungi. Simptomele pot fi ușoare și greu de recunoscut, dar simptomele persistente după o infecție cu Omicron sunt destul de posibile. Poate necesita ceva mai mult timp pentru a identifica clar simptomele lungi de COVID după infecția cu Omicron.

CITEȘTE ȘI: Simptome neobișnuite care pot indica infectarea cu OMICRON: La ce să fii atent

Ce poti să faci?

Până când nu este clar cum îți poate împiedica Omicron viața de zi cu zi pe termen lung, cel mai bine este să ai mai multă grijă de tine după ce te-ai infectat cu virusul.

Mâncați bine, dormiți la timp, faceți exerciții regulate, luați-vă medicamentele la timp. Infecția cu COVID-19 este grea pentru corpul nostru și este nevoie de timp pentru a construi imunitatea după ce ai fost infectat cu ea. Dacă ai grijă de tine, șansele de a suferi de COVID lung ar fi minime.

Comentarii: