NUTRITIE

Cât de mult FIER are de fapt spanacul?

Foto: Pinterest.com

Spanacul a fost considerat de multă vreme o adevărată „bombă de fier”, dar nu este chiar așa.

Mitul s-a perpetuat pentru mult timp și totul din cauza unei omisiuni matematice! Timp de decenii, s-a crezut despre spanac că ar conține de zece ori mai mult fier decât conține în realitate. De fapt, 100 gr de spanac conțin 3.8 mg de fier (chiar redus la 2.9 mg la gătire) și nu cum s-a comunicat inițial, adică 38 mg!

CITEȘTE ȘI: IMAGINI SPECTACULOASE! Iată cum traversează râul această bătrânică pentru a merge la cumpărături

Deși eroarea a fost descoperită în anii 1930, mulți oameni încă sunt convinși de faptul că spanacul conține foarte mult fier. Asta nu înseamnă că spanacul nu e bun pentru tine; este o sursă valoroasă de nutrienți, fiind bogat în magneziu și multe vitamine, și cu 3,8 mg de fier, tot este mai bogat în fier decât salata verde (2.0 mg/100 gr)!

Foto: Pinterest.com

Așadar, consumul de spanac nu este recomandat, pe primul loc, în cazul lipsei de fier. Mai mult, doar 1-2% din fierul conţinut se absoarbe în organism. În plus, sunt alte alimente mult mai bogate în fier: gălbenuşul de ou, carnea roşie, fasolea şi lintea.

CITEȘTE ȘI: Adio PERDELE! Vezi ce se poartă în acest an

Mai ţineţi cont de un aspect: absorbţia fierului este favorizată de vitamina C. De aceea, medicii recomandă ca alimentele să fie însoţite de citrice, ardei roşu sau condimente, cum ar fi pătrunjelul.

Proaspăt sau congelat…

Poți să savurezi spanacul în diferite moduri – pentru început în salate sau smoothie-uri!

Foto: Pinterest.com

De asemenea, merge extraordinar cu paste și este o garnitură delicioasă la pește sau cartofi…

CITEȘTE ȘI: Care este CEA MAI BUNĂ ZI pentru SEX? Cercetătorii au găsit răspunsul

Dacă îl condimentezi și cu puțină smântână peste el, cu siguranță vei îți convinge copiii să mănânce această legumă cu frunze verzi – așa că de ce nu încerci?

Comentarii: