SANATATE

Ce efect are alcoolul asupra colesterolului

Foto: Pinterest.com

Ce efect are alcoolul asupra colesterolului. Colesterolul, adesea perceput ca fiind dușmanul sănătății, este de fapt implicat într-o serie de funcții importante în corpul uman. De la producția de hormoni la sinteza vitaminei D și la construirea membranelor celulare, colesterolul este parte integrantă a fiziologiei noastre.

Cu toate acestea, controlul nivelului său este esențial, deoarece un nivel ridicat poate cauza probleme grave de sănătate. Astăzi ne vom concentra asupra relației dintre alcool și nivelul colesterolului din sânge.

În timp ce mulți oameni apelează la diete și medicamente pentru a controla colesterolul, puțini sunt cei care realizează că și consumul de alcool poate avea un impact asupra acestui parametru important pentru sănătate.

CITEȘTE ȘI: Condimentul exotic pe care ar trebui folosit zilnic: Ţine glicemia sub control, reglează colesterolul

Ce efect are alcoolul asupra colesterolului

Alcoolul joacă un rol în modelarea nivelului de colesterol. Cu toate acestea, acest proces este complex și depinde de mulți factori, inclusiv de tipul și cantitatea de alcool consumată. Băuturile alcoolice sunt descompuse în ficat în trigliceride și colesterol.

Acest proces poate crește nivelul colesterolului rău (LDL), care este cunoscut pentru impactul său negativ asupra sistemului cardiovascular.

Nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt asociate cu riscul de ateroscleroză, hipertensiune arterială și alte boli grave. Cu toate acestea, în cantități moderate, alcoolul poate crește nivelul colesterolului bun (HDL), care joacă un rol protector în sistemul vaselor de sânge.

Colesterolul HDL transportă colesterolul LDL către ficat, unde poate fi eliminat, reducând riscul de formare a plăcilor în artere.

Cantitatea contează

Ce înseamnă o cantitate moderată de alcool? Întrebarea nu are un răspuns unic, deoarece depinde de factori individuali, cum ar fi sexul, starea de sănătate etc. Cu toate acestea, experții sunt de acord că un consum excesiv de alcool poate avea efecte negative asupra sănătății.

Vinul – o alegere mai bună?

Vinul roșu pare să se profileze ca fiind alegerea preferată, deoarece compușii săi polifenolici sunt asociați cu efecte pozitive asupra colesterolului. Acești compuși au potențialul de a reduce nivelul colesterolului rău din sânge, ceea ce poate fi considerat un bonus în plus la savurarea unui pahar de vin, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Cafeaua care combate colesterolul și are grijă de inima ta

Cu toate acestea, nu luați acest lucru ca pe un îndemn de a începe să consumați vin roșu în limite nerezonabile. Consumați moderat și cu înțelepciune.

La urma urmei, ce alcool afectează cel mai rău colesterolul? Răspunsul nu este atât de simplu pe cât credem. De fapt, cantitatea și tipul joacă un rol esențial. Moderația este esențială, iar un consult profesional poate oferi informații personalizate.

Comentarii: