NUTRITIE

Ce efect are asupra inimii și stomacului dacă mănânci caise zilnic

doc.ro

Ce efect are asupra inimii și stomacului dacă mănânci caise zilnic. Vara este sezonul abundenței de fructe proaspete – unul dintre ele este extrem de util pentru inimă . Cardiologul rus Dr. Asiyat Khachirova a dezvăluit de ce pacienții cu boli ale sistemului cardiovascular ar trebui să mănânce caise în fiecare zi în timpul sezonului de vară.

Ce efect are asupra inimii dacă mănânci caise zilnic

„Caisa este un fruct delicios care conține multe vitamine și minerale, inclusiv potasiu și magneziu. Se crede că acestea sunt cele mai necesare minerale pentru sistemul cardiovascular, ele ajută la buna funcționare a mușchiului cardiac. În același timp, nu puteți obține cantitatea de potasiu necesară pentru mușchiul cardiac doar prin consumul de caise”, explică specialistul.

CITEȘTE ȘI: Bolile pe care caisele uscate le vindecă

Potrivit acesteia, porția medie zilnică de caise poate fi de aproximativ 100-150 de grame, iar ponderea fructelor și legumelor în dietă ar trebui să fie de 50%, cea a carbohidraților – un sfert, precum și a proteinelor.

Caisele pentru o inimă sănătoasă

Beneficiul caiselor a fost confirmat de nutriționistul Dr. Alexey Kabanov. Potrivit acestuia, acest fruct este incredibil de util nu numai datorită conținutului de vitamine și minerale, ci și datorită fibrelor din compoziția sa. Aceasta ajută la digerarea zaharurilor naturale care intră în organism prin consumul de fructe.

„Cel mai important lucru este să încercați să renunțați la dulciuri și sucuri din piersici și caise. Aceste produse pot fi pe jumătate cu adaos de zahăr, iar acest lucru este un rău pur pentru organism, fără nici cel mai mic beneficiu”, avertizează expertul.

El recomandă să se mănânce direct caisele. Aceasta este singura modalitate de a asigura beneficii maxime pentru sănătate. Expertul spune că aceste fructe au o culoare roșu aprins datorită abundenței de carotenoizi din compoziția lor. Consumul lor îmbunătățește starea pielii, a vederii și, de asemenea, protejează celulele de îmbătrânire.

Atât pulpa, cât și sâmburii caisei au un puternic efect antioxidant. Consumul acestui fruct va contribui la reducerea efectelor nocive ale radicalilor liberi agresivi asupra celulelor.

Suprimă creșterea tumorilor canceroase

Oamenii de știință japonezi au descoperit chiar capacitatea extractului de caise de a suprima creșterea tumorilor canceroase. Experimentele au fost efectuate atât pe celule individuale, cât și pe organisme. S-a constatat că extractul a suprimat metastazele melanomului cutanat. Celulele canceroase pancreatice și de sân sunt sensibile. În același timp, celulele sănătoase nu au reacționat în niciun fel la extractul de caise.

CITEȘTE ȘI: Caisele, sursă importante de vitamine, pot face și rău: Cui sunt interzise

Inhibă dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori

Un alt grup de oameni de știință japonezi a identificat capacitatea caiselor de a inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori. Aceasta este principala cauză a gastritei. Datorită caisei, manifestările bolii au fost mai puțin pronunțate. Cele mai multe cercetări se fac cu ulei de sâmburi de caise și cu extract de fructe, potrivit actualno.com.

Comentarii: