SANATATE

Ce este deficitul de proteine: Simptomele care îți arată că ai putea suferii de așa ceva

cetipicagreu.ro

Ce este deficitul de proteine: Simptomele care îți arată că ai putea suferii de așa ceva. Puțini nutrienți sunt la fel de importanți ca și proteinele. Proteinele sunt elementele constitutive ale mușchilor, pielii, enzimelor și hormonilor și joacă un rol esențial în toate țesuturile corpului.

Majoritatea alimentelor sunt sărace în proteine. Ca urmare, adevărata deficiență de proteine este rară în țările dezvoltate. Cu toate acestea, unele persoane pot fi totuși expuse riscului. O deficiență duce la o varietate de probleme de sănătate, în timp ce un aport scăzut de proteine poate fi, de asemenea, o problemă, deoarece poate provoca schimbări subtile în corpul dumneavoastră în timp.

Ce este deficitul de proteine?

O deficiență de proteine este atunci când aportul dumneavoastră nu este capabil să satisfacă nevoile organismului dumneavoastră. Aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume suferă de un aport insuficient de proteine.

Unele persoane din țările dezvoltate sunt, de asemenea, expuse riscului. Printre acestea se numără persoanele care urmează o dietă dezechilibrată, precum și bătrânii instituționalizați și pacienții spitalizați. Deși adevărata deficiență de proteine este neobișnuită în lumea occidentală, unele persoane obțin cantități foarte mici din dieta lor.

O cantitate prea mică de proteine poate provoca modificări ale compoziției corporale care se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp, cum ar fi irosirea mușchilor.

Kwashiorkor

Cea mai severă formă de deficiență proteică este cunoscută sub numele de kwashiorkor. Este cel mai frecventă la copiii din țările în curs de dezvoltare, unde foametea și dietele dezechilibrate sunt frecvente. O deficiență de proteine poate afecta aproape toate aspectele funcționării organismului. Ca urmare, este asociată cu multe simptome.

CITEȘTE ȘI: Deficitul de fier: Care sunt simptomele care te pot ajuta să o recunoști

1. Edemul

Edemul, care se caracterizează prin umflarea și umflarea pielii, este un simptom clasic al kwashiorkor. Oamenii de știință cred că este cauzat de cantități scăzute de serum albumină umană, care este cea mai abundentă proteină din partea lichidă a sângelui, sau plasma sanguină.

Una dintre principalele funcții ale albuminei este de a menține presiunea oncotică, o forță care atrage lichidul în circulație. În acest fel, albumina previne acumularea unor cantități excesive de lichid în țesuturi sau în alte părți ale corpului. Din cauza nivelurilor reduse de albumină serică umană, deficiența severă de proteine duce la scăderea presiunii oncotice.

Ca urmare, lichidul se acumulează în țesuturi, provocând umflături. Din același motiv, deficitul de proteine poate duce la acumularea de lichid în cavitatea abdominală. Un abdomen umflat este un semn caracteristic al kwashiorkor.

2. Ficatul gras

Un alt simptom comun al kwashiorkor este ficatul gras, sau o acumulare de grăsime în celulele hepatice. Dacă nu este tratată, afecțiunea poate evolua spre boala ficatului gras, provocând inflamații, cicatrici hepatice și, potențial, insuficiență hepatică.

Ficatul gras este o afecțiune frecventă la persoanele obeze, precum și la cele care consumă mult alcool. Nu este clar de ce apare acest lucru în cazurile de deficit de proteine, dar studiile sugerează că sinteza deficitară a proteinelor care transportă grăsimile, cunoscute sub numele de lipoproteine, poate contribui la această afecțiune.

3. Probleme cu pielea, părul și unghiile

Deficitul de proteine își lasă adesea amprenta asupra pielii, părului și unghiilor, care sunt alcătuite în mare parte din proteine. De exemplu, kwashiorkor la copii se caracterizează prin piele solzoasă sau crăpată, roșeață și pete de piele depigmentată.

Părul subțire, culoarea părului decolorată, pierderea părului (alopecie) și unghiile fragile sunt, de asemenea, simptome comune. Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste simptome să apară dacă nu aveți o deficiență severă de proteine.

4. Pierderea masei musculare

Mușchii dvs. sunt cel mai mare rezervor de proteine din corpul dvs. Atunci când proteinele din alimentație sunt deficitare, organismul tinde să preia proteine din mușchii scheletici pentru a menține țesuturile și funcțiile mai importante ale organismului. Ca urmare, lipsa de proteine duce la pierderea mușchilor în timp.

Chiar și o deficiență moderată de proteine poate provoca irosirea mușchilor, în special la persoanele în vârstă. Un studiu efectuat pe bărbați și femei adulți a constatat că pierderea musculară a fost mai mare în rândul celor care au consumat cele mai mici cantități de proteine.

5. Risc mai mare de fracturi osoase

Mușchii nu sunt singurele țesuturi afectate de un aport scăzut de proteine. Oasele sunt, de asemenea, în pericol. Dacă nu consumați suficiente proteine vă poate slăbi oasele și crește riscul de fracturi.

Un studiu efectuat la femeile aflate la postmenopauză a constatat că un aport mai mare de proteine a fost asociat cu un risc mai mic de fracturi de șold. Cel mai mare aport a fost asociat cu un risc redus cu 69%, iar proteinele de origine animală păreau să aibă cele mai mari beneficii.

6. Creștere lentă la copii

Proteinele nu numai că ajută la menținerea masei musculare și osoase, dar sunt, de asemenea, esențiale pentru creșterea corporală. Astfel, deficiența sau insuficiența este deosebit de dăunătoare pentru copii, al căror organism în creștere are nevoie de un aport constant.

Studiile observaționale arată o asociere puternică între un aport scăzut de proteine și creșterea deficitară. Întârzierea creșterii este, de asemenea, una dintre principalele caracteristici ale kwashiorkor la copii.

7. Severitate crescută a infecțiilor

Deficitul de proteine poate afecta, de asemenea, sistemul imunitar. Funcția imunitară afectată poate crește riscul sau severitatea infecțiilor, un simptom comun al deficienței proteice severe. De exemplu, un studiu efectuat pe șoareci a arătat că urmarea unei diete compuse din doar 2% de proteine a fost asociată cu o infecție gripală mai severă în comparație cu o dietă care furniza 18% de proteine.

CITEȘTE ȘI: Cum te poate anunța inima că suferi de deficit de calciu

8. Apetitul și aportul caloric mai mare

Deși apetitul scăzut este unul dintre simptomele deficienței proteice severe, opusul pare să fie adevărat pentru formele mai ușoare de deficiență. Atunci când aportul de proteine este insuficient, organismul dumneavoastră încearcă să vă restabilească starea proteică prin creșterea apetitului, încurajându-vă să găsiți ceva de mâncare.

Dar o deficiență de proteine nu provoacă fără rost nevoia de a mânca, cel puțin nu la toată lumea. Ea poate crește selectiv apetitul oamenilor pentru alimente picante care sunt de obicei bogate în proteine. În timp ce acest lucru poate ajuta cu siguranță în vremuri de penurie de alimente, problema este că societatea modernă oferă acces nelimitat la alimente picante și bogate în calorii.

Multe dintre aceste alimente convenabile conțin puține proteine. Cu toate acestea, cantitatea de proteine din aceste alimente este adesea semnificativ scăzută în comparație cu numărul de calorii pe care le furnizează.

Prin urmare, un aport slab de proteine poate duce la creșterea în greutate și la obezitate, o idee cunoscută sub numele de ipoteza pârghiei proteice. Dacă vă este foame tot timpul și vă este greu să vă controlați aportul caloric, încercați să adăugați la fiecare masă câteva proteine slabe.

Din acest motiv, deficitul de proteine are o gamă largă de simptome.

Deficitul sever de proteine poate provoca umflături, ficat gras, degenerare a pielii, poate crește severitatea infecțiilor și poate opri creșterea la copii. Deși adevărata deficiență este rară în țările dezvoltate, un aport scăzut poate provoca epuizarea musculară și crește riscul de fracturi osoase.

Unele dovezi sugerează chiar că un aport prea mic de proteine poate crește pofta de mâncare și favoriza supraalimentarea și obezitatea, potrivit actualno.com. Pentru o sănătate optimă, asigurați-vă că includeți alimente bogate în proteine la fiecare masă.

Comentarii: