SANATATE

Ce se întâmplă cu corpul nostru dacă amânăm mersul la toaletă?

waarmedia.com

Ce se întâmplă cu corpul nostru dacă amânăm mersul la toaletă? Amânarea mersului la baie poate părea un inconvenient minor, dar poate avea consecințe semnificative pentru organism. Nevoia de a urina sau de a defeca este modul în care organismul semnalează faptul că deșeurile trebuie eliminate.

Ignorarea acestor semnale și amânarea mersului la toaletă poate avea o varietate de consecințe care afectează atât bunăstarea fizică, cât și cea mentală.

Ce se întâmplă cu corpul nostru dacă amânăm mersul la toaletă?

Disconfort sporit

Unul dintre efectele imediate ale amânării mersului la toaletă este un disconfort sporit. Vezica urinară și intestinele continuă să se umple cu deșeuri, provocând presiune și balonare. Acest disconfort se acumulează în timp, creând un sentiment de urgență care devine din ce în ce mai greu de ignorat.

Deoarece mecanismele naturale de eliminare a deșeurilor din organism sunt concepute pentru a menține echilibrul, încetinirea procesului poate perturba acest echilibru și poate contribui la sentimente de neliniște.

CITEȘTE ȘI: Mersul la toaletă te poate ajuta să îți dai seama dacă suferi de cancer tiroidian: Simptomul la care trebuie să fii atent

Retenție urinară

Întârzierea urinării pentru o perioadă lungă de timp poate duce la retenție urinară, o afecțiune în care vezica urinară se umflă excesiv, iar mușchii își pierd capacitatea de a se contracta eficient. Acest lucru poate duce la dificultăți în a începe să urineze, la golirea incompletă a vezicii urinare și la un risc crescut de infecții ale tractului urinar. În cazuri extreme, poate duce chiar la deteriorarea vezicii urinare.

Constipație

În mod similar, întârzierea mișcărilor intestinale poate avea efecte adverse asupra sistemului digestiv. Cu cât scaunul rămâne mai mult timp în colon, cu atât mai multă apă este absorbită de organism din el. Acest lucru poate duce la scaune mai tari și mai greu de eliminat.

Constipația cronică, care este o consecință comună a mișcărilor intestinale întârziate, poate duce la complicații precum hemoroizi, fisuri anale și diverticuloză.

Scăderea productivității

Pe lângă consecințele fizice, întârzierea vizitei la toaletă poate afecta și starea psihică. Disconfortul și distragerea atenției cauzate de o vezică sau un rect plin pot afecta concentrarea și productivitatea.

În situațiile sociale, concentrarea pe suprimarea dorinței de a merge la baie poate contribui la anxietate și stres, ceea ce poate afecta relațiile interpersonale și starea generală de spirit.

SIndromul colonului iritabil

În plus, ignorarea semnalelor organismului de a se ușura poate perturba ritmul natural al sistemelor digestiv și excretor. În timp, acest lucru poate contribui la probleme de sănătate mai grave, inclusiv sindromul colonului iritabil (IBS), constipație cronică și incontinență urinară.

CITEȘTE ȘI: Esenţial pentru sănătate: De câte ori pe zi este normal să mergi la toaletă

Deși poate fi tentant să amâni mersul la baie, consecințele pentru organism nu trebuie subestimate. Ignorarea semnalelor organismului de a elimina deșeurile poate avea consecințe de anvergură, de la disconfort fizic până la potențiale probleme de sănătate pe termen lung, potrivit actualno.com.

Este esențial să acordați prioritate pauzelor regulate de toaletă pentru a menține un echilibru sănătos și pentru a preveni complicațiile care pot apărea în urma neglijării nevoilor naturale ale organismului.

Comentarii: