SANATATE

Ce înseamnă când a doua componentă a valorilor tensiunii este ridicată

Ce înseamnă când a doua componentă a valorilor tensiunii este ridicată. Există două măsuri ale tensiunii arteriale: sistolică sau superioară (presiunea din artere atunci când inima împinge sângele în ele) și diastolică sau inferioară (presiunea din artere atunci când mușchiul inimii se relaxează). Situațiile în care doar una dintre ele crește sunt rare. Acest lucru este împărtășit de cardiologul rus Dr. Ivan Efremkin.

Ce înseamnă când valoarea diastolică este ridicată

„În mod obișnuit, presiunea diastolică ar trebui să fie în intervalul 70-90. Dacă indicatorul este mai mare, poate însemna fie un exces de sânge circulant, adică retenție de lichide în organism, fie că pacientul are o rigiditate ridicată a pereților vasculari”, explică medicul.

CITEȘTE ȘI: Ce alimente să nu consumi la masa de seară dacă suferi de hipertensiune

Dr. Ivan Efremkin notează că o presiune diastolică ridicată indică faptul că pacientul are nevoie de tratament medical pentru o perioadă lungă de timp. Potrivit medicului, limita inferioară crescută nu apare din când în când și nu este legată de factori emoționali sau de activitatea fizică.

„Valorile ridicate ale presiunii diastolice cu valori relativ normale ale presiunii sistolice indică, de obicei, hipertensiune arterială simptomatică. Nu este vorba de o hipertensiune clasică, care apare la 80% dintre pacienți, ci mai degrabă de o hipertensiune simptomatică, care este o consecință a unor tulburări grosiere în funcționarea rinichilor, a glandelor suprarenale sau a glandei tiroide”, avertizează cardiologul.

  • Pentru a afla cauza, specialistul recomandă consultarea unui medic și efectuarea mai multor teste: efectuarea de analize de sânge,
  • efectuarea unui ECG,
  • ecografie a organelor abdominale, a rinichilor, a glandelor suprarenale etc.

Atunci când tensiunea arterială este ridicată, o persoană se confruntă cu următoarele simptome:

  • oboseală crescută;
  • zgomote în urechi;
  • umflarea picioarelor;
  • vertij;
  • probleme de vedere;
  • reducerea productivității;
  • sângerări nazale;

Potrivit statisticilor, limita superioară a presiunii ridicate este mai frecventă la femei, iar cea scăzută – la persoanele în vârstă de ambele sexe sau la bărbați.

Atunci când tensiunea arterială inferioară sau diastolică scade sub 110/65 mmHg, apar modificări ireversibile în organele și țesuturile interne, deoarece se deteriorează alimentarea cu sânge și, prin urmare, saturația organismului cu oxigen.

CITEȘTE ȘI: Un medic a dezvăluit de ce crește tensiunea noaptea

În cazul în care tensiunea arterială rămâne la 80-50 mm Hg, trebuie să solicitați imediat ajutor profesional. Tensiunea arterială scăzută duce la privarea de oxigen a creierului, ceea ce afectează în mod negativ întregul corp uman în ansamblul său.

Această afecțiune este la fel de periculoasă ca și tensiunea arterială ridicată. Se consideră că presiunea diastolică normală a unei persoane de peste 60 de ani nu ar trebui să depășească 85-89 mmHg, a mai împărtășit specialistul, potrivit actualno.com.

Comentarii: