SANATATE

Ce nu ştiai despre temperatura corpului: Febră, evoluţie şi diferenţe între femei şi bărbaţi

medicalnewstoday.com

Infectia este o cauza frecventa a febrei, insa si alte afectiuni sau conditii pot duce la o temperatura mai mare a corpului.

Febra este una dintre cele mai eficiente metode ale corpului nostru de a lupta contra infectiei. Temperatura medie a corpului este de 37°C, dar sa nu uitam ca temperatura „normala” variaza de la o persoana la alta. In plus, temperatura corpului se modifica in timpul zilei, ea creste putin dupa ce mananci sau dupa ce faci efort fizic (de exemplu, dupa ce faci exercitii fizice). Temperatura corpului este, adeseori, mai mare la orele dupa-amiezei decat valoarea pe care o are cand te trezesti dimineata, potrivit doc.ro.

Ce inseamna febra?

Febra inseamna situatia cand temperatura corpului este de 38°C sau este mai mare, depasind acest prag. O infectie, cum ar fi gripa (virusul gripal) este cea mai frecventa cauza a febrei, insa nu uita ca si alte afectiuni pot cauza debutul febrei. Aici intra bolile care produc inflamatie in organism, cum ar fi artrita reumatoida, reactiile pe care corpul le are la anumite medicamente sau vaccinuri si chiar unele forme de cancer.

CITEȘTE ȘI: Dezvăluire importantă a oamenilor de ştiinţă: De ce FEBRA este bună în lupta cu infecţiile

Ce nu stiai despre temperatura corpului

Specialistii spun ca temperatura corpului poate fi influentata de diverse circumstante. Temperatura ta se modifica o data cu varsta, cand faci exercitii fizice, in timp ce dormi si dupa ce ai mancat anumite alimente. Insa temperatura corpului „ascunde” multe lucruri interesante, iar unul dintre ele se refera la diferentele dintre femei si barbati.

Pe masura ce imbatranesti, temperatura corpului tau se modifica.

Potrivit unui studiu, persoanele varstnice nu isi pot regla temperatura corpului in aceeasi masura in care o fac persoanele mai tinere. Prin urmare, temperatura normala a corpului are un declin o data cu inaintarea in varsta.

Unele studii au aratat ca obezitatea poate fi asociata cu o reducere a temperaturii corpului in timpul zilei (in anumite ore).

Temperatura corpului scade in timpul somnului

In timp ce dormi, temperatura naturala a corpului in profunzime scade, insa catre finalul ciclului de somn, ea incepe sa creasca. Mentinand o temperatura scazuta in camera, iti va ajuta corpul sa isi indeplineasca aceasta functie in timpul somnului. Totodata, s-a demonstrat ca o temperatura scazuta in dormitor ne ajuta sa adormim mai repede.

Temperatura corpului tau este, de regula, mai scazuta dimineata si are cele mai mari valori seara.

Chiar si asa, nu uita ca temperatura isi poate modifica valorile, in functie de mediul inconjurator (esti acasa, la birou), de cat de frig sau de cald este si in functie de cat de activ esti.

In timpul ciclului menstrual, femeile au temperaturi mai ridicate.

De asemenea, temperatura femeilor creste dupa ovulatie. Inainte de ovulatie, temperatura bazala a unei femei poate varia, spun specialistii, insa dupa ziua ovulatiei, se inregistreaza o crestere mica a valorii temperaturii bazale, care ar putea dura pana la urmatoarea menstruatie. (Temperatura bazala este cea mai scazuta valoare pe care o are temperatura corpului intr-un interval de 24 de ore).

Diferente intre femei si barbati

Barbatii si femeile, in general, pot sa mentina stabila temperatura corpului in profunzime, in ciuda faptului ca schimba mediul in care se afla. Insa in vreme ce temperatura in profunzime ramane in general stabila, temperatura pielii noastre variaza destul de mult.

Extremitatile, adica mainile si picioarele, sunt de multe ori primele care se racesc si din aceasta cauza simtim ca ne este frig. Numeroase studii au descoperit ca temperatura mainilor femeilor tinde sa fie mai scazuta decat cea a mainilor barbatilor. Un studiu din jurnalul medical The Lancet a aratat ca, in medie, mainile femeilor aveau cu 2,8°C mai putin decat mainile barbatilor.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE! Oboseala continuă şi febra fără motiv – semne ale unui tip de cancer

Valoarea depinde de locul unde masori temperatura corpului

Poti sa iti masori temperatura folosind mai multe zone: gura (pe cale orala), anusul (pe cale rectala), subratul (axila) sau urechea (temperatura timpanica). Retine ca valorile temperaturii variaza in functie de locul unde o masori. In general, exista mici variatii ale temperaturii, in functie de zona in care a fost facuta masuratoarea:

  • temperatura orala normala este, in medie, de 37 de grade Celsius
  • temperatura rectala este cu 0,3 grade Celsius cu pana la 0,6 grade Celsius mai mare decat temperatura orala
  • temperatura masurata in ureche este cu 0,3-0,6 grade Celsius mai mare decat temperatura orala.
  • temperatura masurata la subrat (zona axilei) este, de regula, cu 0,3-0,6 grade Celsius mai mica decat temperatura masurata in gura
  • temperatura simtita pe frunte, prin atingere, este de regula cu 0,5-0,5 grade Celsius mai scazuta decat temperatura orala.

De retinut!

Se crede ca, in general, temperatura masurata pe cale rectala este cea mai precisa metoda pentru a verifica temperatura unui copil.

Comentarii: