REVIEW

Pete pe covor sau mochetă? Metoda eficientă de curăţare, pe bază de ingrediente din gospodărie

Covorul şi mocheta sunt adesea ţintele petelor dificile. Se poate întâmpla oricui să verse din greşeală vin, cafea, cerneală ori să păteze accidental covorul cu ciocolată ori grăsime. Înainte de a apela la o firmă specializată în curăţarea covoarelor, puteţi încerca să îndepărtaţi singuri petele, apelând la soluţii preparate din ingrediente la îndemână.

Acționați rapid

Pentru a scăpa mai uşor de petele de pe covor, este esenţial ca, indiferent de pată, să acţionaţi cât mai rapid, înainte ca mizeria să se fixeze bine în ţesătură. Îndepărtaţi de îndată excesul de reziduu solid cu un cuţit sau cu o lingură, astfel încât substanţa scursă pe covor să nu producă o pată permanentă, recomandă adevarul.ro.

În cazul lichidelor, tamponaţi imediat cu o cârpă ori o hârtie absolbantă, dinspre margine spre centru, pentru a împiedica răspândirea. Cu cât amânaţi intervenţia, cu atât pata va deveni mai greu de îndepărtat.

CITEȘTE ȘI: Sfaturi de la profesionişti: Trucurile care fac mult mai uşoară curăţenia în gospodărie

Ştergeţi şi nu frecaţi brutal, altfel riscaţi ca pata să pătrundă mai adânc ori se se extindă, dar şi să distrugeţi fibrele covoarelor. Pulverizaţi pe pată cu o soluţie specială pentru covoare, urmând instrucţiunile producătorului.

Puteţi folosi şi o soluţie de curăţare simplă, preparată în casă, dintr-o parte oţet şi o parte apă apă ori să aplicaţi direct pe pată bicarbonat de sodiu, pe care îl lăsaţi să acţioneze peste noapte. Indiferent de soluţia la care apelaţi, aveţi grijă să nu umeziţi prea mult pata.

Dacă aveţi covoare din lână, evitaţi să folosiţi apă fierbinte, nu de alta dar va distruge lanolina din fibrele şi le face mai aspre, dar şi mai uşor de rupt Nu uitaţi ca înainte de a aplica orice agent de curăţare pe covor, să o testaţi pe o ţesătură similară sau într-un loc mai puţin vizibil, pentru a vedea cum acţionează respectiva soluţie asupra covorului dumneavoastră.

Soluţii pentru cele mai frecvente pete

Fierul de călcat

Dacă aţi picurat, din greşeală, ceară ori grăsime, aşteptaţi să se întărească şi cu un cuţit îndepărtaţi cât puteţi. Aşezaţi pe covor un prosop de hârtie ori o foaie de sugativă şi, fără a apăsa, plasaţi deasupra fierul de călcat încălzit. Repetati operatiunea mutând hârtia pe suprafaţa întregii pete, până când se absoarbe.

Apa minerală

Apa minerală face minuni când animalul de companie urinează pe covoare ori când aţi vărsat pe jos vin roşu, cafea, ceai sau sânge. Înainte de orice, tamponaţi zona afectată cu şerveţele de bucătărie, apoi turnaţi apă minerală şi ştergeţi din nou. Pulverizaţi pe pată soluţie pentru covoare şi frecaţi uşor.

Șervețele umede

Şerveţelele pentru bebeluşi sunt o altă variantă la care puteţi apela pentru a îndepărta murdăria de pe covor, dar şi pentru a curăţa petele mai puţin vizibile. Dacă murdăria a pătruns în fibrele covorului, pentru a curăţa în profunzime vă puteţi folosi de o periuţă de dinţi şi o soluţie din apă şi oţet pentru a freca zona.

CITEȘTE ȘI: Cum se curăță petele verzi de iarbă? /SFATURI PRACTICE

Cuburi de gheață

Când guma de mestecat a rămas înţepenită în fibrele covorului, cuburile de gheaţă vor salva situaţia. „Îngheţaţi” guma cu ajutorul unei pungi de plastic pline cu gheaţă, apoi răzuiţi cu dosul unei lame de cuţit.

Solutie pe baza de detergent

În cazul petelor de noroi, lăsaţi murdăria să se usuce complet, apoi periaţi şi aspiraţi. Dacă este nevoie, aplicaţi o soluţie pe bază de detergent, pe care o lăsaţi să acţioneze 10 minute, după care frecaţi cu o cârpă albă şi clătiţi cu apă curată.

Comentarii: