REVIEW

Ce RIȘTI dacă nu schimbi lenjeria de pat suficient de des? Experții avertizează și proprietarii de animale de companie

interiordesignshrink.com

Dacă a trecut ceva timp de când aţi spălat ultima dată aşternuturile, sunteţi într-o companie selectă.

În medie, americanii spun că îşi spală lenjeria la fiecare 24 de zile, potrivit unui sondaj recent. Studiul a scos la iveală faptul că cei mai mulţi aşteaptă să treacă o lună pentru a-şi reîmprospăta aşternuturile de pe pat.

De asemenea, un studiu realizat în Marea Britanie arată că doar 33% dintre britanici schimbă lenjeria de pat o dată e săptămână, în timp ce 35% fac acest lucru la două săptămâni. 8% dintre cetăţeni spală lenjeria la 3 săptămâni, iar 10% o fac la o lună. În cazul celibatarilor, este şi mai rău. Unii bărbaţi singuri au spus că au schimbat aşternurile de numai 4 ori pe an, potrivit prevention.com

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE! Legătura dintre lenjeria de pat şi viaţa sexuală: Reguli de bază pentru propria sănătate

Indiferent dacă sunt sau nu îmbâcsite, lenjeriile de pat duce la probleme de sănătate în timp, cum ar fi pielea iritată, acneea şi reacţiile alergice la acarienii de praf.

Cât de des ar trebui să le spălăm

Ar trebui să vă spălaţi cearşafurile o dată la două săptămâni, spun autorii studiului. Schimbarea ar trebui făcută mai des dacă aveţi şi un animal care doarme cu voi pat. Dacă sunteţi predispuşi la acnee, ar trebui să faceţi acest lucru şi mai des, de până la trei ori pe săptămână, potrivit Academiei America de Dermatologie.

Ce se întâmplă dacă nu vă spălaţi hainele atât de des

În fiecare oră, pielea „scapă” de aproape 200 de milioane de celule moarte. Acestea sunt unul dintre cei mai comuni declanşatori pentru alergii pe tot parcursul anului, conform Fundaţiei pentru Alergii din America. Păturile, cuverturile, pernele şi salteaua sunt advărate surse de bacterii şi acarieni, vinovaţi de o serie de afecţiuni respiratorii, rinite, alergii, eczme, dar şi de disfuncţii ale somnului.

CITEȘTE ȘI: Avertisment GRAV al specialiştilor: Pernele pot cauza o boală de plămâni

Pe lângă aceste afecţiuni, lenjeria de pat murdară poate să găzduiască unele bacterii foarte periculoase precum salmonella sau germeni care afectează plămânii.

Comentarii: