NUTRITIE SANATATE

Ce să NU mănânci dacă suferi de gastrită: Alimentele care irită mucoasa stomacului

toiimg.com

În primăvară, există adesea o exacerbare a unor boli cum ar fi gastrita, enterita, colita, precum și ulcerul gastric și duodenal. Cauza înrăutățirii afecțiunii poate fi slăbirea imunității, lipsa vitaminelor, schimbările în aciditate și stresul.

Dar nu numai în această perioada a anului, ci pe tot parcursul anului, persoanele cu aceste boli nu ar trebui să mănânce anumite alimente.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care refac mucoasa stomacului afectată de aciditate: Recomandate mai ales dacă ai gastrită sau ulcer

Alimentele care nu trebuie consumate cu gastrită

Alimentele picante, sărate, acre, grase și prăjite nu sunt recomandate pentru gastrită. Acest lucru este împărtășit de nutriționistul Elena Solomatina.

„Nu poți mânca nimic care să îți irite stomacul. Aceasta include tot ce este picant, acru, prea sărat, orice marinată cu oțet și fructe acre, de exemplu lămâia”, notează expertul.

Specialistul sfătuiește să renunțați la alimentele prăjite și la cele grase. Alimentele prăjite formează o crustă care irită un stomac bolnav.

„Alimentele grase sunt greu de digerat și organismul are nevoie de suc digestiv suplimentar pentru procesarea lor. Cu cât sunt eliberate mai puține componente agresive în tractul gastrointestinal, cu atât mai bine”, spune nutriționistul.

CITEȘTE ȘI: Băutura care luptă cu gastrita: Scade durerea de stomac și disconfortul – Momentul din zi potrivit pentru a o consuma

Dr. Solomatina recomandă consumul de alimente care creează un strat protector în jurul membranei mucoase. „Acestea sunt diferite jeleuri, dar nu acrișoare, fulgi de ovăz sau lapte. Pe listă se mai află și supele, dar pasate, cu adaos de cereale care formează mucus”, spune expertul. Consumul de piure de cartofi este recomandat pentru gastrită. Carnea ar trebui să fie gătită la aburi. Poate fi consumată sub formă de chifteluțe, sufleu.

Comentarii: