SANATATE

Medic: Greu de crezut că acest simptom legat de păr trădează prezența diabetului

mdrl.ro

Diabetul de tip 2 perturbă ciclul de creștere a foliculilor de păr, astfel încât starea părului poate trăda nivelul ridicat de zahăr din sânge.

Cum trădează părul diabetul?

Unele dintre simptomele și complicațiile diabetului de tip 2 sunt bine cunoscute. Printre acestea se numără urinarea frecventă și setea, oboseala, pierderea în greutate, vederea încețoșată.

Un simptom care nu este la fel de bine cunoscut este legat de subțierea și căderea părului, potrivit Dr. Greg Vida.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință: Fructul care te salvează de diabet

Există mai multe moduri în care diabetul poate cauza căderea părului prin întreruperea ciclului de creștere a foliculilor de păr. În primul rând, excesul de zahăr din sânge deteriorează vasele de sânge, astfel încât acestea nu mai pot livra suficient oxigen foliculilor de păr, ceea ce poate întrerupe și opri ciclul de creștere a părului.

Foliculii de păr intră într-o fază de repaus și de cădere, nu într-o fază de creștere. Acest lucru înseamnă că părul nu mai crește și devine foarte subțire înainte de a cădea, notează specialistul.

Un alt mod în care diabetul poate provoca căderea părului este prin producția insuficientă de insulină. Insulina este un hormon care transportă zahărul din vasele de sânge către celulele care au nevoie de el.

„Dacă organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină, zahărul nu va fi livrat foliculilor de păr, astfel că părul nu va mai crește. În schimb, foliculii de păr vor reintra în faza de repaus a ciclului de creștere și părul va începe să cadă”, spune specialistul.

Cel mai bun mod de a preveni căderea părului în cazul diabetului este să vă controlați nivelul de zahăr din sânge.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: 6 simptome neobișnuite care anunță diabetul

„Stresul, atât emoțional, cât și fizic, este o cauză bine cunoscută a căderii părului, deoarece provoacă fluctuații și dezechilibre hormonale care perturbă ciclul de creștere a foliculilor de păr și îi conduce la fazele de latență și cădere prematură. De îndată ce nivelul glicemiei este sub control, părul va începe să crească din nou”, spune medicul.

Comentarii: