NUTRITIE SANATATE

Ce să NU mănânci dacă te dor articulațiile: Alimentele care cresc riscul de a face artrită

pepper.ph

Artrita este o afecțiune care implică inflamația cronică a articulațiilor. Provoacă durere și leziuni articulațiilor, oaselor și altor părți ale corpului.

Osteoartrita, care este neinflamatoare, este cea mai frecventă – deși există peste 100 de tipuri. De fapt, până la 40% dintre bărbați și 47% dintre femei pot fi diagnosticați cu osteoartrită în timpul vieții.

Cercetările arată că intervențiile dietetice, cum ar fi eliminarea anumitor alimente și băuturi, pot reduce severitatea simptomelor la persoanele cu artrită inflamatorie și osteoartrită, precum și le pot îmbunătăți calitatea generală a vieții.

1. Zaharuri adăugate

Ar trebui să vă limitați aportul de zahăr indiferent de ce, dar mai ales dacă aveți artrită. Zaharurile adăugate se găsesc în bomboane, sifon, înghețată și numeroase alte alimente, inclusiv articole mai puțin evidente, cum ar fi sosul de grătar, potrivit healthline.com.

Un studiu efectuat pe 217 persoane cu poliartrită reumatoidă a remarcat că dintre 20 de alimente, sucurile carbogazoase și deserturile au fost cel mai frecvent raportate că agravează simptomele artritei.

De exemplu, într-un studiu efectuat pe 1.209 adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, cei care au consumat băuturi îndulcite cu fructoză de 5 ori pe săptămână sau mai mult au fost de 3 ori mai predispuși la artrită decât cei care au consumat mai puține sau chiar deloc.

CITEȘTE ȘI: Medicii răspund: Se poate moșteni artrita?

2. Carne procesată și roșie

Unele cercetări leagă carnea roșie și procesată de inflamație, lucru care poate duce la creșterea simptomelor artritei.

De exemplu, dietele bogate în carne procesată și roșie indică niveluri ridicate de markeri inflamatori precum interleukina-6 (IL-6), proteina C reactivă (CRP) și homocisteină.

Studiul, făcut pe 217 de persoane diagnosticate cu artrită reumatoidă,  a constatat o agravare a simptomelor datorită consumului de carne roșie. În plus, un studiu efectuat pe 25.630 de persoane a stabilit că aportul ridicat de carne roșie poate fi un factor de risc pentru artrita inflamatorie.

În schimb, dietele pe bază de plante care exclud carnea roșie s-au dovedit că îmbunătățesc simptomele artritei.

3. Alimente care contin gluten

Glutenul este un grup de proteine din grâu, orz, secară și triticale (o încrucișare între grâu și secară). Unele cercetări îl leagă de inflamația crescută și sugerează că lipsa glutenului poate ameliora simptomele artritei.

În plus, persoanele cu boală celiacă prezintă un risc mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă. De asemenea, cei cu boli autoimune au o prevalență semnificativ mai mare a bolii celiace decât populația generală.

4. Alimente foarte procesate

Produsele ultraprocesate, cum ar fi fast-food-ul, cerealele pentru micul dejun și produsele de patiserie sunt de obicei bogate în cereale rafinate, zahăr adăugat, conservanți și alte ingrediente potențial inflamatorii, toate acestea putând agrava simptomele artritei.

Mai mult decât atât, într-un studiu efectuat pe 56 de persoane cu artrittă reumatoidă, cei care au consumat cantități mai mari de alimente ultraprocesate au arătat factori de risc crescut pentru bolile de inimă, inclusiv niveluri mai mari de hemoglobină glicata (HbA1c), un marker pe termen lung al controlului zahărului din sânge

5. Alcool

Deoarece alcoolul poate agrava simptomele artritei, oricine are artrită inflamatorie ar trebui să restricționeze sau să evite consumul de băuturi alcoolice.

Un studiu pe 278 de persoane cu spondiloartrită axială – artrită inflamatorie care afectează în principal măduva spinării și articulațiile sacroiliace (SI) – a legat consumul de alcool de o deteriorare structurală a coloanei vertebrale.

Studiile au arătat, de asemenea, că consumul de alcool poate crește frecvența și severitatea atacurilor de gută.

Mai mult, consumul cronic de alcool este asociat cu un risc crescut de osteoartrita, deși nu toate studiile au găsit o legătură semnificativă

6. Anumite uleiuri vegetale

Dietele bogate în grăsimi omega-6 și sărace în grăsimi omega-3 pot agrava simptomele osteoartritei și artritei reumatoide.

Aceste grăsimi sunt necesare pentru sănătate. Cu toate acestea, raportul dezechilibrat dintre omega-6 și omega-3 din majoritatea dietelor poate crește inflamația.

Reducerea aportului de alimente bogate în grăsimi omega-6, cum ar fi uleiurile vegetale, în timp ce creșterea aportului de alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, poate îmbunătăți simptomele artritei.

CITEȘTE ȘI: Remediu naturist pentru artrită şi reumatism: Cum să-ţi confecţionezi perna cu muşeţel

7. Alimente bogate în sare

Reducerea consumului de sare poate fi o alegere bună pentru persoanele cu artrită. Alimentele bogate în sare includ creveții, supa conservată, pizza, anumite brânzeturi, carnea procesată și numeroase alte produse procesate.

Un studiu pe șoareci a constatat că artrita a fost mai severă la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în sare decât la cei cu o dietă care conținea niveluri normale de sare.

În plus, un studiu pe șoareci de 62 de zile a arătat că o dietă săracă în sare a scăzut severitatea artritei reumatoide, în comparație cu o dietă bogată în sare. Șoarecii care au urmat dieta săracă în sare au avut mai puțină degradare a cartilajului și distrugere osoasă, precum și markeri inflamatori mai mici decât șoarecii cu dieta bogată în sare.

Interesant este că cercetătorii au sugerat că aportul ridicat de sodiu poate fi un factor de risc pentru boli autoimune precum artrita inflamatorie.

Comentarii: