NUTRITIE SANATATE

Ce se întâmplă cu ficatul tău dacă bei două cești de cafea pe zi

healthline.com

Ce se întâmplă cu ficatul tău dacă bei două cești de cafea pe zi. Există zile în care dimineața începe atât de energic încât o cafea nu este suficientă și te grăbești imediat după o a doua. Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, având în vedere faptul că oamenii beau 450 de miliarde de cești de cafea în fiecare an.

Ce se întâmplă cu ficatul tău dacă bei două cești de cafea pe zi

Cafeaua este bogată în antioxidanți și poate fi benefică pentru ficat. Ficatul este adesea expus riscului de ciroză, o boală cronică care provoacă blocarea fluxului sanguin în ficat. Dar dovezile sugerează că consumul a două cești de cafea pe zi poate reduce probabilitatea de ciroză.

Un studiu din 2016 a descoperit o legătură puternică între consumul de cafea și riscul de ciroză. Potrivit oamenilor de știință, cafeina este metabolizată într-o substanță care previne dezvoltarea cirozei hepatice.

Între timp, alți oameni de știință americani consideră că consumul a două cești de cafea pe zi reduce riscul de afectare a ficatului și de hepatită C. Potrivit acestora, cafeaua conține 100 de ingrediente active, inclusiv antioxidanți, polifenoli și cafeină. Aceasta din urmă joacă un rol-cheie în riscul de cancer hepatic.

CITEȘTE ȘI: Cum poate cafeaua să îți crească colesterolul

Un studiu din 2005 a constatat că consumul de cafea este direct legat de un risc redus de afecțiuni hepatice. Pe de altă parte, cafeaua joacă un puternic rol preventiv împotriva hepatitei C, o boală infecțioasă care afectează ficatul. Până la 150 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de această boală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Numeroase studii efectuate în 2009 și 2011 au arătat că cafeina are un rol protector pentru ficat împotriva multor boli cronice. Potrivit acestora, progresia acestor boli este încetinită de consumul a două până la trei cești de cafea pe zi.

Alte proprietăți benefice ale cafelei

  • Reduce riscul de scleroză multiplă
  • Reduce riscul de deces prematur
  • Combate depresia
  • Protejează împotriva diabetului de tip 2
  • Reduce probabilitatea apariției cancerului de piele
  • Îmbunătățește performanța fizică
  • Ajută la pierderea în greutate
  • Aceste beneficii se aplică dacă beți mai puțin de trei cești pe zi. În caz contrar, cafeaua poate deveni un dușman al organismului.

Cafeaua nu trebuie băută pe stomacul gol deoarece duce la o scădere bruscă a glicemiei și crește dorința de dulciuri. Nu ar trebui să bei cafea după ora 14:00, iar atunci când o consumi, adaugă puțin praf de scorțișoară pentru un gust mai bun.

Cafeaua este mult mai mult decât un simplu ritual de dimineață – este o băutură cu beneficii dovedite pentru sănătate, în special când vine vorba de ficat. O serie de studii sugerează că un consum moderat de cafea poate reduce riscul de ciroză, boli hepatice și chiar are un efect protector împotriva hepatitei C.

CITEȘTE ȘI: Cum să bei cafeaua ca să scazi riscul de a face diabet

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, polifenoli și cofeină, cafeaua acționează ca un protector natural al organismului, crescând în același timp energia și concentrarea.

Dar, ca orice altceva, cheia este echilibrul. În ciuda numeroaselor sale beneficii, consumul excesiv poate duce la efecte nedorite – nervozitate, creșterea tensiunii arteriale și probleme de somn. De asemenea, este important să nu beți cafea pe stomacul gol și să o consumați înainte de orele după-amiezii, pentru a nu perturba ritmul natural al organismului, recomandă actualno.com.

În cele din urmă, cafeaua poate fi un aliat valoros pentru sănătatea dumneavoastră atunci când este consumată cu înțelepciune. Bucurați-vă cu plăcere de ceașca de cafea de dimineață, știind că, pe lângă gustul său plăcut, poate aduce și o serie de beneficii corpului și minții dumneavoastră.

Comentarii: