Ce se întâmplă cu nivelul glicemiei atunci când mănânci pepene. Pepenele verde, ca multe alte fructe, conține zahăr (aproximativ 10 grame per cană, tăiat cubulețe). Cu toate acestea, este un zahăr natural și este însoțit de alte componente nutritive (de exemplu, apă, fibre, vitamine) prezente în fruct.
Pepenele verde conține în principal carbohidrați (zaharuri naturale) și foarte puține proteine sau grăsimi. Pentru persoanele cu diabet (și chiar și pentru cele care pot fi prediabetice) este important să echilibreze carbohidrații, grăsimile și proteinele la mese pentru a preveni creșterea bruscă a glicemiei.
CITEȘTE ȘI: Este sau nu este periculos pentru sănătate să înghiți sâmburii de pepene roșu? Ce spun specialiștii
Ce se întâmplă cu nivelul glicemiei atunci când mănânci pepene
Pepenele verde are un indice glicemic mai ridicat (72), dar o încărcătură glicemică scăzută (2) per porție de 100 de grame. Deoarece pepenele verde are o încărcătură glicemică scăzută, este mai puțin probabil să crească nivelul zahărului din sânge.
Consumul de pepene verde împreună cu alimente care furnizează proteine și/sau grăsimi poate ajuta la echilibrarea carbohidraților din fruct. Luați în considerare combinarea unei mici porții de nuci, 30 de grame de brânză sau chiar un ou cu pepene verde. „Echilibrarea” carbohidraților, grăsimilor și proteinelor poate ajuta la încetinirea digestiei, ceea ce înseamnă că glicemia nu va crește atât de repede după masă.
Modificări ale nivelului de zahăr din sânge după consumul de pepene verde
Pepenele verde poate provoca o ușoară creștere a nivelului de zahăr din sânge, mai ales dacă este consumat în cantități mari sau singur. Combinarea acestuia cu alte alimente ajută la reducerea impactului.
Ce afectează răspunsul glucozei
Mai mulți factori joacă un rol în modul în care organismul tău reacționează la pepene verde:
Activitatea fizică
Exercițiile fizice pot îmbunătăți capacitatea organismului tău de a procesa zaharurile naturale, mai ales dacă mănânci fructe precum pepenele verde în jurul orei de antrenament.
Compoziția și ora mesei
Consumul de pepene verde ca parte a unei diete echilibrate poate ajuta la moderarea răspunsului glicemic. Combinarea acestuia cu proteine și grăsimi sănătoase — cum ar fi într-o salată de pepene verde, feta, busuioc și quinoa — încetinește absorbția zahărului.
CITEȘTE ȘI: Cât de bine e dacă mănânci pepene zilnic
Factori individuali
Nivelul de bază al zahărului din sânge, sensibilitatea la insulină și sănătatea digestivă afectează modul în care organismul dumneavoastră procesează zaharurile naturale din pepene verde.
Iată câteva sfaturi practice pentru controlul glicemiei atunci când consumați pepene verde:
- Începeți cu o porție de 1 cană (152 g) pentru a evalua reacția dumneavoastră.
- Utilizați tehnologia CGM pentru a monitoriza modul în care reacționează glicemia.
- Combinați pepenele verde cu proteine sau grăsimi sănătoase într-o masă echilibrată.
- Alegeți pepene verde întreg în loc de suc.
Deși pepenele verde are un indice glicemic (IG) ridicat, de 72-76, încărcătura glicemică (IG) scăzută, de aproximativ 5-8 per porție, îl face o opțiune bună pentru consum moderat, ca parte a unei diete echilibrate.
Comentarii:









