SANATATE

Ce se întâmplă cu organismul atunci când mergi o oră pe zi pe jos

FOTO shutterstock.com

Într-o perioadă în care bolile de inimă și obezitatea, cu toate implicațiile lor asupra sănătății, rămân în fruntea infamelor boli care ne scurtează drastic viața, mersul zilnic pe jos este esențial.

Ultimele date citate de Școala de Medicină Harvard arată că prin mersul zilnic pe jos suntem capabili să afectăm aproape toate organele – de la inimă la creier, trecând prin plămâni.

Mișcarea este bună pentru creier

Ceva care până acum câteva decenii era norma pentru oameni – să meargă pe jos câțiva kilometri în fiecare zi – astăzi este un lux. Trebuie să ai timp și spațiu pentru a te plimba, trebuie să ai timp și o motivație bună pentru a renunța la mașină sau pur și simplu să ieși la plimbare.

CITEȘTE ȘI: Puterea unui pahar de vin roșu și a mersului pe jos: Cum te ajută să nu faci infarct

Cu toate acestea, mersul pe jos nu este doar despre pierderea în greutate. Beneficiile mersului zilnic pe jos au fost confirmate de numeroși experți și studii.

Potrivit unui studiu german, a fi în natură este bun pentru sănătatea mentală. O plimbare zilnică arde grăsimile și dezvoltă mușchii Mersul pe jos este recomandat în special persoanelor supraponderale și obeze. Aceasta ajută la reducerea greutății corporale într-un mod natural și sigur.

Spre deosebire de antrenamentele intense în sala de sport sau de alergare, mersul pe jos nu solicită articulațiile sau inima. Cu toate acestea, pentru a avea un efect de slăbire, mersul pe jos trebuie să fie viguros.

Cel mai bun este așa-numitul power walking, adică mersul mai rapid decât cel normal, în timpul căruia ritmul cardiac crește ușor. Este o idee bună să mergeți cu bețe de drumeție.

Mersul pe jos vă permite să angajați mușchii întregului corp și să ardeți calorii. Cât de mult, desigur, depinde de intensitatea mersului, de distanțele posibile și de mersul propriu-zis, dar s-a estimat că mersul pe jos timp de o oră în fiecare zi, timp de minimum 18 zile consecutive, poate reduce circumferința corporală, inclusiv circumferința taliei, cu 1,51 cm și poate contribui la o reducere a greutății cu 1,37 kg.

Arderea grăsimilor este însoțită de o creștere a țesutului muscular. Mersul pe jos lucrează fesele și cvadricepsul, precum și mușchii brațelor, abdomenului și trunchiului. Mai mulți mușchi, la rândul lor, înseamnă un metabolism mai rapid.

Mersul pe jos îmbunătățește starea inimii și a plămânilor

Mersul pe jos regulat este cel mai sănătos obicei pe care îl puteți căpăta, și nu costă nimic! Este important să vă plimbați într-un mediu natural cât mai curat posibil – acest lucru asigură saturarea cu oxigen a tuturor celulelor corpului, ceea ce, la rândul său, îmbunătățește starea plămânilor și a sistemului cardiovascular. Cei care merg pe jos în fiecare zi sunt mai puțin obosiți și, în general, au o stare de bine mai bună.

CITEȘTE ȘI: Scapă de stres şi previne demenţa: Efectele incredibile ale mersului pe jos asupra creierului

Ce se întâmplă atunci când mergi o oră pe zi:

  • îți întărești mușchii și articulațiile,
  • îți îmbunătățești rezistența generală,
  • îți saturi corpul cu oxigen și îți îmbunătățești capacitatea pulmonară,
  • îți normalizezi tensiunea arterială,
  • reduci riscul de boli cardiovasculare cu până la 5-21%, scazi nivelul colesterolului rău,
  • îmbunătățești forma fizică a creierului,
  • îți normalizezi nivelul de zahăr din sânge,
  • crești sensibilitatea celulelor corpului tău la insulină,
  • slăbești și îți îmbunătățești metabolismul.

Comentarii: