REVIEW

Ce se întâmplă dacă renunți o săptămână la Facebook, Instagram sau TikTok – Efectele uimitoare descoperite de cercetători

vodafone.ro

Renunțarea la rețelele de socializare timp de doar o săptămână ar putea duce la îmbunătățiri semnificative ale stării de bine, depresiei și anxietății și ar putea fi recomandată în viitor ca o modalitate de a-i ajuta pe oameni să-și gestioneze sănătatea mintală, susțin autorii unui nou studiu.

Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Bath (Marea Britanie), a studiat efectele asupra sănătății mentale ale unei pauze de o săptămână de la utilizarea social media. Pentru unii dintre participanții la studiu, acest lucru a însemnat eliberarea a aproximativ nouă ore din săptămâna lor, pe care altfel le-ar fi petrecut răsfoind Instagram, Facebook, Twitter și TikTok.

Reducerea simptomelor de depresie și anxietate

Rezultatele studiului, publicate în revista americană Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking, sugerează că doar o săptămână de pauză de la social media a îmbunătățit nivelul general de bunăstare al indivizilor și a dus la reducerea simptomelor de depresie și anxietate.

Pentru studiu, cercetătorii au repartizat aleatoriu 154 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 72 de ani, care foloseau social media în fiecare zi, fie într-un grup de intervenție, în care li s-a cerut să nu mai folosească toate mediile sociale timp de o săptămână, fie într-un grup de control, în care puteau continua s[ utilizeze platformele social media în mod normal. La începutul studiului, au fost luate scoruri de referință pentru anxietate, depresie și bunăstare.

CITEȘTE ȘI: Vladimir Putin, operat de urgență după Ziua Victoriei! Cum și-ar masca absența

Participanții au raportat că au petrecut în medie 8 ore pe săptămână pe social media la începutul studiului. O săptămână mai târziu, participanții cărora li s-a cerut să ia o pauză de o săptămână au înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește starea de bine, depresia și anxietatea, comparativ cu cei care au continuat să utilizeze social media, ceea ce sugerează un beneficiu pe termen scurt.

Participanții cărora li s-a cerut să ia o pauză de o săptămână au raportat că au folosit social media în medie 21 de minute, comparativ cu o medie de șapte ore pentru cei din grupul de control. S-au furnizat statistici privind utilizarea ecranului pentru a verifica dacă persoanele au respectat pauza.

Cercetătorul principal de la Departamentul pentru Sănătate din Bath, Dr. Jeff Lambert, explică: „Folosirea rețelelor de socializare este atât de omniprezentă încât mulți dintre noi o fac aproape fără să se gândească, din momentul în care se trezesc și până când închid ochii seara.”

„Știm că utilizarea social media este uriașă și că există îngrijorări tot mai mari cu privire la efectele sale asupra sănătății mentale, așa că, prin acest studiu, am vrut să vedem dacă simpla solicitare a oamenilor de a lua o pauză de o săptămână ar putea aduce beneficii pentru sănătatea mentală.”

„Mulți dintre participanții noștri au raportat efecte pozitive de pe urma renunțării la social media, cu o stare de spirit îmbunătățită și mai puțină anxietate în general. Acest lucru sugerează că și o mică pauză poate avea un impact.”

„Desigur, social media face parte din viață și pentru mulți oameni este o parte indispensabilă a ceea ce sunt și a modului în care interacționează cu ceilalți. Dar dacă petreceți ore întregi în fiecare săptămână în social media și simțiți că vă afectează în mod negativ, ar putea merita să reduceți utilizarea pentru a vedea dacă vă ajută.”

CITEȘTE ȘI: Umflarea picioarelor și oboseala extremă: Când ar putea fi vorba de ficat mărit

Tot mai mulți oameni folosesc social media

Echipa dorește acum să se bazeze pe studiu pentru a vedea dacă luarea unei pauze scurte poate ajuta diferite populații (de exemplu, persoanele mai tinere sau persoanele cu afecțiuni fizice și mentale). De asemenea, echipa dorește să urmărească persoanele pentru mai mult de o săptămână, pentru a vedea dacă beneficiile durează în timp. În caz afirmativ, în viitor, ei speculează că acest lucru ar putea face parte din suita de opțiuni clinice utilizate pentru a ajuta la gestionarea sănătății mintale.

În ultimii 15 ani, social media a revoluționat modul în care comunicăm, fapt subliniat de creșterea uriașă pe care au observat-o principalele platforme. În Marea Britanie, numărul adulților care utilizează social media a crescut de la 45% în 2011 la 71% în 2021. În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 44 de ani, nu mai puțin de 97% dintre noi folosesc social media, iar scroll-ul este cea mai frecventă activitate online pe care o desfășurăm.

Sentimentul de „depresie” și pierderea plăcerii sunt caracteristicile de bază ale depresiei, în timp ce anxietatea se caracterizează prin îngrijorare excesivă și scăpată de sub control. Starea de bine se referă la nivelul de afectivitate pozitivă, satisfacția vieții și sentimentul de scop al unei persoane. Potrivit Mind, unul din șase oameni se confruntă cu o problemă comună de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, în orice săptămână.

Comentarii: