NUTRITIE SANATATE

Ceaiul pe care să îl bei în fiecare zi: Previne cancerul și scade colesterolul

Odată cu venirea sezonului rece este necesar să ne refacem stocul de ceaiuri, iar unele dintre ele nu ar trebui să ne lipsească din dulap, având în vedere multitudinea de beneficii pe care le au pentru sănătate.

Hibiscusul este un ceai revigorat, cu gust delicios, iar pe lângă acest aspect, vine și la pachet cu multiple beneficii, inclusiv asupra îmbătrânirii sănătoase.

”Nu numai că ceaiul de hibiscus este parfumat, dar poate ajuta și la inversarea efectelor îmbătrânirii. Este bogat în beta-caroten, vitamina C și antocianină, un antioxidant care ajută la combaterea inflamațiilor și la scăderea tensiunii arteriale”, spune nutriționistul Bill Bradley, potrivit EatThis.

Ceaiul de hibiscus, beneficii

Bogat în antioxidanți. Acestea sunt molecule ce luptă împotriva radicalilor libero ce pot dăuna celulelor,însă sunt necesare studii suplimentare care să ofere mai multe detalii cu privire la modul în care antioxidanții din hibiscus pot influența sănătatea, arată Healthline.

Contribuie la scăderea tensiunii arteriale

Unul dintre cele mai impresionante și cunoscute beneficii ale ceaiului de hibiscus este că poate scădea tensiunea arterială.

În timp, tensiunea arterială ridicată poate exercita o presiune suplimentară asupra inimii și o poate face să slăbească. Tensiunea arterială ridicată este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de boli de inimă. Mai multe studii au arătat că infuzia de hibiscus poarte reduce atât tensiunea sistolică, precum și pe cea diastolică.

CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă: Cele mai bune ceaiuri pentru diabetici – Cresc sensibilitatea la insulină

Poate ajuta la scăderea nivelului de grăsime din sânge

Pe lângă scăderea tensiunii arteriale, unele studii au descoperit că ceaiul de hibiscus poate ajuta la scăderea nivelului de grăsime din sânge, care reprezintă un alt factor de risc pentru bolile de inimă.

Într-un studiu, 60 de persoane cu diabet au primit fie ceai de hibiscus, fie ceai negru. După o lună, cei care au băut ceai de hibiscus au înregistrat o creștere a colesterolului HDL ”bun” și o scădere a colesterolului total, a colesterolului LDL ”rău” și a trigliceridelor.

Poate stimula sănătatea ficatului

De la producerea de proteine la secreția de bilă și la descompunerea grăsimilor, ficatul este esențial pentru sănătatea ta generală.

Interesant este că studiile au arătat că hibiscusul poate promova sănătatea ficatului și poate ajuta la menținerea funcționării eficiente a acestuia.

Ar putea promova pierderea în greutate

Mai multe studii sugerează că ceaiul de hibiscus ar putea fi asociat cu pierderea în greutate și ar putea proteja împotriva obezității.

Un studiu a oferit la 36 de participanți supraponderali fie extract de hibiscus, fie un placebo. După 12 săptămâni, extractul de hibiscus a redus greutatea corporală, grăsimea corporală, indicele de masă corporală și raportul dintre șolduri și talie.

Conține compuși care pot ajuta la prevenirea cancerului

Hibiscus are un conținut ridicat de polifenoli, care sunt compuși care s-au dovedit a avea puternice proprietăți anticancerigene.

Studiile de laborator au arătat rezultate impresionante în ceea ce privește efectul potențial al extractului de hibiscus asupra celulelor canceroase, însă trebuie reținut faptul că în cadrul acestor studii s-au folosit extrase de hibiscus, astfel că mai sunt necesare cercetări pentru a vedea impactul asupra corpului uman.

Ar putea ajuta la combaterea bacteriilor

Aceste microoorganisme pot cauza o varietate de infecții, de la bronșită la pneumonie până la infecții ale tractului urinar. Astfel, pe lângă proprietățile antioxidante și anticancerigene, unele studii de laborator au arătat că hibiscusul ar putea ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul plin de vitamine cu efect anticancer

Ceaiul de hibiscus, contraindicații

Administrația Americană a Alimentelor și Medicamentelor (FDA) consideră hibiscusul, deci și ceaiul din această plantă, ca fiind sigur pentru populație, însă în cazul în care sunteți alergic puteți avea o reacție la acesta. De asemenea, un consum în exces poate să vă creeze probleme la nivelul ficatului, notează Cleveland Clinic.

”Când oamenii mă întreabă despre ceaiul de hibiscus le spun că este perfect acceptabil, și posibil benefic, să bea o ceașcă de ceai de hibiscus pe zi”, afirmă nutriționistul Beth Czerwony, potrivit sursei menționate anterior.

Comentarii: