NUTRITIE SANATATE

Cel mai bun pește pentru vasele de sânge: Ajută la evitarea trombozei

Cel mai bun pește pentru vasele de sânge: Ajută la evitarea trombozei. Consumul regulat de pește are un efect pozitiv asupra sănătății vaselor de sânge. Medicul rus Dr. Elena Makisha a declarat că apariția trombozei este strâns legată de bolile vasculare, cum ar fi colesterolul ridicat și ateroscleroza.

Aceste probleme înrăutățesc semnificativ starea țesutului vascular, făcându-l dur și predispus la distrugere, și contribuie, de asemenea, la formarea plăcilor de colesterol care cresc în interiorul vaselor și perturbă fluxul sanguin.

Ca urmare, sângele își încetinește circulația în organism și devine susceptibil la îngroșare, ceea ce crește riscul formării de cheaguri de sânge.

CITEȘTE ȘI: Pește umplut- rețeta care aduce un zâmbet cald pe fețele celor dragi

Cel mai bun pește pentru vasele de sânge

Dr. Makisha adaugă că peștele gras, precum heringul sau macroul, consumat în mod regulat ajută la evitarea trombozei.

„Vă recomand ca de cel puțin trei ori pe săptămână să consumați 50-100 de grame de pește gras (macrou, hering și alte specii), care conține omega 3, necesar pentru a regla nivelul colesterolului și pentru a menține o stare vasculară bună”, explică medicul.

De asemenea, pentru a îmbunătăți starea vaselor de sânge și pentru a menține elasticitatea țesutului vascular, este util să consumați alimente bogate în vitamina C: de exemplu, portocale, kiwi, măceșe.

Medicul recomandă ca adulții să fie examinați pentru o predispoziție la tromboză – în acest scop, ar trebui să examineze vâscozitatea sângelui lor și să facă o coagulogramă. Dr. Makisha notează că riscul de formare a cheagurilor de sânge este deosebit de ridicat la persoanele cu obezitate și cu un stil de viață sedentar.

Factori care cresc riscul de tromboză

  • Vârsta de peste 40 de ani – cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât riscul de tromboză este mai mare. Pentru a preveni tromboza, trebuie să luați zilnic medicamente care conțin acid acetilsalicilic sau alte medicamente antitrombotice și care subțiază sângele.
  • Obezitate – indice de masă corporală peste 30. Atunci când abuzați de alimente grase și prăjite, colesterolul crește în sânge și se acumulează în pereții vaselor de sânge. Se formează plăci aterosclerotice și riscul de tromboză se dublează.
  • Spitalizare – riscul de tromboză crește la pacienții care stau întinși mult timp și se mișcă puțin.
  • Leziuni și fracturi ale membrelor inferioare – reprezintă, de asemenea, un factor de risc. Odihna la pat (mai mult de 3 zile). La fel ca o ședere în spital, aceasta crește riscul de tromboză.
  • Călătorii lungi – în timpul unei călătorii cu avionul, cu trenul, cu mașina și alte tipuri de transport, o persoană se află mult timp în poziție așezată, mișcările sunt limitate. Din această cauză, viteza fluxului sanguin scade și crește riscul de tromboză.

CITEȘTE ȘI: Salata de pește- aperitiv spectaculos sau un mic dejun gustos

Pentru prevenire, ar trebui să beți mai multe lichide: ceai sau apă minerală. Dar va trebui să renunțați la cafea: aceasta favorizează vasoconstricția și crește riscul de tromboză, a adăugat specialistul, potrivit actualno.com.

Comentarii: