SANATATE

Cum îți arată organismul că suferi de un dezechilibru hormonal: La ce părți ale corpului să fii atent

stackumbrella.com

Cum îți arată organismul că suferi de un dezechilibru hormonal: La ce părți ale corpului să fii atent. Hormonii sunt substanțe biologic active care se deplasează în organism prin fluxul sanguin și acționează ca transmițători de „mesaje” între diferite organe și țesuturi. Aceștia reglează metabolismul și procesele fiziologice.

Prin urmare, este extrem de important ca aceștia să fie în echilibru. Medicul rus Dr. Olga Ulankina ne împărtășește care sunt simptomele externe care indică un dezechilibru hormonal.

În primul rând, ea indică modificări ale greutății și ale stării pielii, părului și unghiilor.

Cum îți arată organismul că suferi de un dezechilibru hormonal

„Nivelurile hormonale sunt supuse unei „monitorizări” constante de către o zonă specială a creierului – hipotalamusul. Hipotalamusul comunică „deciziile” sale unei alte părți a creierului – glanda pituitară.

CITEȘTE ȘI: Cum îți sunt afectați hormonii de lipsa de magneziu

Glanda pituitară, primind un semnal de la hipotalamus, produce noi hormoni care controlează funcționarea tuturor organelor. În consecință, hipotalamusul și glanda pituitară sunt părți ale creierului care reglează producția de hormoni în organe”, spune expertul.

Doctorul Olga Ulankina adaugă că schimbările de greutate și problemele de piele pot apărea din cauza dezechilibrului hormonal. Medicul spune că tulburările hormonale din organism pot fi diagnosticate prin analize de sânge.

„Dar, uneori, este posibil să se ghicească despre schimbările în funcționarea sistemului endocrin care cauzează dezechilibrul hormonal prin observarea unor simptome externe. Dezechilibrul hormonal poate fi indicat prin pierderea sau creșterea bruscă în greutate, iar acest simptom poate fi cauzat de diverse boli. De exemplu, o tulburare tiroidiană sau sindromul ovarelor polichistice”, spune medicul.

Un alt simptom care apare adesea în cazul dezechilibrului hormonal este reprezentat de problemele de piele. La femei, atunci când nivelul de estrogen scade, pielea devine excesiv de uscată și își pierde strălucirea sănătoasă. În plus, pe piele apar erupții cutanate și acnee.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci dacă ai probleme cu tiroida: Alimentele care scad sinteza de hormoni

„Un luciu uleios poate apărea, de asemenea, pe față”, adaugă Dr. Ulankina.

Medicul explică faptul că starea părului și a unghiilor reflectă, de asemenea, schimbările hormonale care au loc în organism.

„Căderea excesivă a părului sau creșterea excesivă a părului în locuri neobișnuite poate fi cauzată de un dezechilibru al hormonilor sexuali. În plus, hormonii sunt responsabili pentru starea de spirit și bunăstarea unei persoane. Schimbările de dispoziție, iritabilitatea crescută, precum și oboseala, care se resimte în ciuda somnului adecvat și a lipsei de exerciții fizice grele, indică, de asemenea, un dezechilibru hormonal”, spune specialistul potrivit actualno.com.

Comentarii: