SANATATE

Cercetătorii americani au descoperit: Motivul surprinzător pentru care cei mai mulți oameni fac cancer

s3-ap-southeast-2.amazonaws.com

Mâncați sănătos. Folosiți-vă abonamentul la sala de sport. Aplicați cremă de protecție solară. Evitați țigările. Aceste comportamente sănătoase ar trebui să vă reducă riscul de cancer pe tot parcursul vieții.

Acum apare un studiu bombă care pare să arate că multe dintre aceste eforturi de reducere a șanselor sunt mai puțin eficiente decât ați fi crezut.

Mutații genetice – ghinion

Studiul , realizat de Universitatea Johns Hopkins, a constatat că două treimi din toate cancerele la adulți pot fi atribuite unor mutații genetice aleatorii care determină creșterea tumorilor. Cu alte cuvinte, potrivit autorilor studiului, majoritatea cazurilor de cancer sunt cauzate de un simplu ghinion.

Studiul a fost realizat deoarece cercetătorii au vrut să înțeleagă de ce unele țesuturi corporale, cum ar fi cele ale intestinului subțire și pancreasului, prezintă un risc mai mare de cancer decât altele.

Astfel, ei au urmărit numărul de diviziuni ale celulelor stem care au avut loc în 31 de tipuri de țesuturi și au comparat aceste date cu riscurile de cancer de-a lungul vieții în aceleași țesuturi în rândul adulților americani.

CITEȘTE ȘI: Semnul de pe degete care poate duce la o diagnosticare timpurie a cancerului pulmonar

Concluzia:

Cu cât este mai mare numărul de diviziuni celulare în țesut, cu atât este mai mare riscul de cancer. „Studiul nostru arată, în general, că o modificare a numărului de diviziuni ale celulelor stem într-un anumit tip de țesut este puternic asociată cu o modificare a incidenței cancerelor în același țesut”, au declarat cercetătorii.

Deci, ar trebui să renunțați când vine vorba de un stil de viață sănătos, deoarece rezultatele studiului sugerează că cancerul este în mare parte în afara controlului dumneavoastră?

Răspunsul este NU. Deși cercetătorii au identificat 22 de tipuri de cancer ale căror niveluri de risc se datorau în principal mutațiilor aleatorii, alte nouă tipuri de cancer, cum ar fi un tip de cancer de piele, precum și cancerul de cap și gât, cancerul colorectal și cancerul pulmonar, au fost legate de factori de mediu pe care îi puteți controla cel puțin parțial, în acest caz expunerea la razele UV și fumatul.

Aceste nouă tipuri sunt, de asemenea, influențate de factori ereditari, ceea ce înseamnă că un control regulat vă poate ajuta să identificați tumora înainte ca aceasta să devină amenințătoare pentru viață.

De asemenea, dacă sunteți îngrijorată de cancerul de sân, acest studiu nu oferă răspunsuri.

O altă problemă este aceea că mutațiile „aleatorii” nu sunt neapărat aleatorii, spun alți experți. În schimb, ele pot apărea ca urmare a unor factori legați de stilul de viață. „Ratele de mutații sunt mai mari la persoanele expuse la toxine și mai mici la cele expuse la condiții care favorizează sănătatea”, au spus aceștia.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Efectul cancerului asupra urinei

„Studiile au arătat deja că genele care promovează cancerul sunt dezactivate și genele care suprimă cancerul sunt activate în cazul unui stil de viață sănătos; acest lucru nu schimbă acest lucru”.

În cele din urmă, cancerul este o colecție de boli cauzate în diferite grade de genetică, factori de mediu și mutații genetice aleatorii. Deoarece unele tipuri de cancer oferă mai multe oportunități de a vă reduce șansele decât altele, este înțelept să adoptați comportamente sănătoase.

Respectați o dietă săracă în grăsimi animale și bogată în fructe și legume, faceți activitate fizică regulată și reduceți la minimum expunerea la razele UV și la țigări, potrivit experților în cancer.

Comentarii: