SANATATE

Cercetătorii au fost șocați: Mutația genetică prin care omenirea a învins ciuma în secolul XIV provoacă azi probleme de sănătate

Foto: Pinterest.com

Devastarea provocată de pandemia de ciumă a lăsat o amprentă genetică atât de incredibilă asupra umanității, încât încă ne afectează sănătatea aproape 700 de ani mai târziu, notează BBC.

Până la jumătate dintre oameni au murit atunci când „Moartea Neagră” a măturat Europa la mijlocul anilor 1300.

Un studiu de pionierat care a analizat ADN-ul unor schelete vechi de secole a descoperit mutații care i-au ajutat pe oameni să supraviețuiască ciumei.

Dar aceleași mutații sunt legate de bolile autoimune care afectează oamenii de astăzi.

CITEȘTE ȘI: Vine sezonul rece, nu ignora acest antibiotic natural – Ține răcelile departe, previne îmbătrânirea creierului, scade colesterolul

Moartea Neagră

„Moartea Neagră” este unul dintre cele mai semnificative, mai mortale și mai sumbre momente din istoria omenirii. Se estimează că au murit până la 200 de milioane de oameni.

Cercetătorii au bănuit că un eveniment de o asemenea enormitate trebuie să fi modelat evoluția umană. Aceștia au analizat ADN-ul prelevat din dinții a 206 schelete și au reușit să dateze cu precizie rămășițele umane înainte, în timpul sau după „Moartea Neagră”.

Analiza a inclus oase din gropile de ciumă din East Smithfield, care au fost folosite pentru înmormântări în masă în Londra, iar alte mostre provin din Danemarca.

Descoperirea cea mai importantă, publicată în revista Nature, a fost legată de mutațiile unei gene numite ERAP2.

Dacă aveai mutațiile potrivite, aveai cu 40% mai multe șanse să supraviețuiești ciumei.

„Este enorm, este un efect uriaș, este o surpriză să găsești așa ceva în genomul uman”, a spus profesorul Luis Barreiro, de la Universitatea din Chicago.

Sarcina genei este de a produce proteinele care mărunțesc microbii invadatori și de a arăta fragmentele sistemului imunitar, pregătindu-l mai eficient să recunoască și să neutralizeze inamicul.

Gena există în diferite versiuni – cele care funcționează bine și cele care nu fac nimic – și primești o copie de la fiecare părinte.

Așadar, cei norocoși, care au avut cele mai mari șanse de supraviețuire, au moștenit o versiune funcțională de la mamă și de la tată.

Iar supraviețuitorii au avut copii și astfel au transmis mai departe aceste mutații utile, astfel încât acestea au devenit brusc mult mai frecvente.

„Este imens faptul că vedem o schimbare de 10% în două-trei generații, este cel mai puternic eveniment de selecție la oameni de până acum”, a spus profesorul Hendrik Poinar, genetician evoluționist de la Universitatea McMaster.

Rezultatele au fost confirmate în experimentele din zilele noastre folosind bacteria ciumei – Yersinia pestis. Probele de sânge de la persoanele cu mutații utile au fost mai capabile să reziste la infecție decât cele fără mutații.

„Este ca și cum ai urmări cum se desfășoară Moartea Neagră într-o farfurie – este revelator”, a spus profesorul Poinar.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul pe care să îl bei în fiecare zi: Previne cancerul și scade colesterolul

Chiar și astăzi, aceste mutații care rezistă la ciumă sunt mai frecvente decât erau înainte de Moartea Neagră.

Problema este că acestea au fost legate de boli autoimune, cum ar fi boala inflamatorie intestinală Crohn – ceea ce a ajutat strămoșii dumneavoastră să rămână în viață acum 700 de ani, dar ar putea să vă afecteze sănătatea în prezent.

Alte forțe istorice asupra ADN-ului nostru au o moștenire pe care o simțim. În jur de 1-4% din ADN-ul uman modern provine din împerecherea strămoșilor noștri cu neanderthalienii, iar această moștenire afectează capacitatea noastră de a răspunde la boli, inclusiv Covid.

„Așadar, aceste cicatrici din trecut au încă un impact asupra susceptibilității noastre la boli astăzi, într-un mod destul de remarcabil”, a declarat profesorul Barreiro.

Profesorul Barreiro a declarat că avantajul de supraviețuire de 40% a fost „cel mai puternic efect selectiv estimat vreodată la om”. Aparent, acesta pare a fi mai mic decât beneficiul mutațiilor de rezistență la HIV sau al celor care ajută la digerarea laptelui – deși acesta avertizează că comparațiile directe sunt dificile.

Totuși, pandemia Covid nu va lăsa o moștenire similară.

Evoluția se bazează pe capacitatea de a vă reproduce și de a vă transmite genele. Covid ucide în mare parte persoanele în vârstă care au depășit deja momentul în care pot avea copii.

Capacitatea ciumei de a ucide pe toată gama de vârste și în număr atât de mare a fost cea care a avut un impact atât de durabil.

Comentarii: