SANATATE

Cercetătorii au găsit soluția salvatoare: Planta care învinge rezistența la antibiotice

Foto: Pinterest.com

O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice cu care sunt diagnosticaţi anumiţi pacienţi care suferă de tuberculoză, potrivit unui studiu realizat recent în Marea Britanie, informează Press Association.

Proprietăţile antibacteriene ale haşmei persane – o varietate de ceapă, folosită pe scară largă în gastronomia iraniană – ar putea stimula efectele benefice ale antibioticelor existente şi să înlocuiască astfel tendinţa de creştere pe plan mondial a rezistenţei faţă de aceste medicamente, potrivit agerpres.ro.

Aproximativ 50 de milioane de persoane din lume sunt infectate în prezent cu tuberculoză multirezistentă la medicamente. Din acest motiv, este vital ca oamenii de ştiinţă să creeze antibiotice noi.

CITEȘTE ȘI: Recomandări inedite ale medicilor: Ce se întâmplă dacă îţi pui ceapă pe gât înainte de culcare

Ingredientele naturale din plante şi anumite clase de microbi au „un potenţial uriaş” pentru a deveni sursa principală a unor noi tipuri de antibiotice, afirmă oamenii de ştiinţă.

Un nou studiu, coordonat de cercetătorii de la University of London din Birkbeck şi University College London (UCL), a constat în realizarea unor teste pe patru compuşi de sinteză obţinuţi din haşmă persană.

Toţi cei patru compuşi au determinat o reducere semnificativă a prezenţei bacteriene în cazurile de tuberculoză multirezistentă la antibiotice. Cel mai promiţător dintre cei patru candidaţi a inhibat dezvoltarea celulelor tuberculoase cu peste 99,9%.

CITEȘTE ȘI: Ceapa roșie, aliatul de toamnă în lupta împotriva cancerului

Potrivit cercetătorilor britanici, acel compus chimic ar putea sta la baza dezvoltării unui nou tip de medicament pentru a combate tulpinile de tuberculoză ce au dezvoltat rezistenţă la medicamentele antibacteriene.

Comentarii: