NUTRITIE

Cercetătorii răspund: Sigur ai nevoie să bei 2 litri de apă pe zi?

Foto: Pinterest.com

Specialiștii au făcut o recomandare generală privind hidratarea organismului, 2 litri de apă pe zi, susținând că un consum optim de apă ajută la reglarea temperaturii și a tensiunii arteriale, asigurând în același timp o digestie bună, dar și o protejare articulații, precum și energie și o mai bună concentrare. De altfel, hidratarea se vede și în aspectul exterior, prin sănătatea și tonusul pielii.

Această cantitate de lichid poate să difere în funcție de temperatură sau de tipul de activitate a fiecăruia în parte, însă de principiu cantitatea minimă la care fac aceștia referire este de 40 ml apă/kg pe zi.

Cum beau românii apă

La nivelul României, cifrele Centrului de Informare, Prevenire Risc și Analiză (CIPRA) arată că 3 din 10 români obișnuiesc să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, 4 din 10 români beau între 1 litru și 2 litri, 2 din 10 beau aproximativ 1 litru și 1 din 10 români bea mai puțin de 1 litru de apă pe zi.

CITESTE ȘI: Medicii recomandă: De ce să îți începi ziua cu un pahar cu apă – Bolile de care te protejează

Studiul cu apă grea, cantitate diferă de recomandările de până acum

Cele mai recente studii însă au demontat mitul celor 2 litri de apă, notează Science Alert.

Astfel, pentru a se afla cu exactitate care este cantitatea de apă necesară, au fost recrutați peste 5.600 de persoane, de toate vârstele, din 26 de țări din întreaga lume.

Cercetătorii le-au dat participanților 100 de mililitri de apă îmbogățită cu 5 la sută ”apă dublu etichetată”.

Pentru a dubla etichetarea, această apă grea (deuteriu) este, de asemenea, amestecată cu apă care conține un izotop al oxigenului, Oxigen-18, care are 8 protoni și 10 neutroni în fiecare atom (în loc de 8 în mod normal).

Acesta este un tip de oxigen stabil, prezent în mod natural, care reprezintă 0,2 % din aerul pe care îl respirăm.

”Studiul actual indică în mod clar că nu există o singură mărime care să se potrivească tuturor pentru orientările privind apa potabilă, iar sugestia comună potrivit căreia ar trebui să bem opt pahare de apă pe zi, 2 litri, nu este susținută de dovezi obiective”, scriu cercetătorii.

Rotația apei a fost cea mai mare la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani și la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 55 de ani și a scăzut după vârsta de 40 de ani la bărbați și după vârsta de 65 de ani la femei.

Nou-născuții au avut cea mai mare reînnoire a apei ca procent din toată apa din corpul lor – înlocuind aproximativ 28% în fiecare zi.

În condiții similare, bărbații consumă cu aproximativ o jumătate de litru mai multă apă în fiecare zi decât femeile.

CITEȘTE ȘI: Cum să îți dai seama dacă ai noduli tiroidieni – Testul pe care poate oricine să-l facă acasă, doar cu o oglindă și un pahar cu apă

De exemplu, un bărbat în vârstă de 20 de ani care nu este sportiv, cântărește 70 kg și trăiește într-o țară dezvoltată, la nivelul mării, cu o umiditate de 50 % și o temperatură medie a aerului de 10 grade C, va avea o reînnoire a apei de aproximativ 3,2 litri pe zi, în timp ce o femeie neatletică de aceeași vârstă care locuiește în aceeași locație va avea o rotație a apei de aproximativ 2,7 litri pe zi.

”Știința nu a susținut niciodată vechiul mit cu opt pahare ca un ghid adecvat, fie și doar pentru că a confundat volumul total de apă cu apa din băuturi și o mare parte din apă provine din alimentele pe care le consumi”, a spus coautorul studiului Dale Schoeller, profesor de științe nutriționale la Universitatea din Wisconsin, SUA.

Comentarii: