NUTRITIE SANATATE

Neurologul Vlad Ciurea recomandă: Cele 5 alimente românești care pot preveni atacul vascular cerebral

Foto: Pinterest.com

Care sunt alimentele pe care medicul Vlad Ciurea ni le recomandă să le mâncâm pentru un creier sănătos. Unele previn AVC-ul sau boli precum Alzheimer, demența.

„Avem alimente românești foarte, foarte sănătoase, trebuie să mâncăm mâncare cât mai românească, mai curată, cât mai de aici”, subliniază prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, director medical la Spitalul Clinic SANADOR.

Întrebat care sunt alimentele românești cele mai sănătoase, medicul a enumerat nucile, afinele, ceapa, usturoiul și multe altele pe care le veți găsi în declarația sa.

„Nucile fac bine creierului.

Pe locul doi afinele, toate fructele de pădure, ceapa, usturoiul, pătrunjelul, toate legumele. După care apă multă, multă apă cât mai alcalină, aerul cât mai curat, carnea de pește slab, dar şi carnea slabă de curcan. Toate aceste alimente ne păstrează creierul sănătos”, a declarat medicul neurochirurg Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.

Nucile

Nucile sunt un aliment foarte popular, sunt gustoase, convenabile și pot fi savurate în toate tipurile de diete. În ciuda faptului că sunt bogate în grăsimi, acestea au o serie de beneficii impresionante pentru sănătate și greutate.

CITEȘTE ȘI: Neurologul Vlad Ciurea dezvălui secretul tinereții creierului: Primul lucru pe care trebuie să îl faci dimineața

Sunt bogate în nutrienți

Nucile sunt bogate în grăsimi, sărace în carbohidrați și o sursă excelentă de mai multe substanțe nutritive, inclusiv vitamina E, magneziu și seleniu.

Încărcate cu antioxidanți

Nucile conțin antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli, care vă pot proteja celulele și colesterolul LDL „rău” de daunele provocate de radicalii liberi.

Poate ajuta la pierderea în greutate

S-a demonstrat că nucile promovează pierderea în greutate, mai degrabă decât să contribuie la creșterea în greutate. Mai multe studii indică faptul că organismul nu absoarbe toate caloriile din nuci.

Pot scădea colesterolul și trigliceridele

Nucile au efecte impresionante asupra nivelului de colesterol și trigliceride.

Nucile pot ajuta la scăderea colesterolului total și a colesterolului LDL „rău” și a trigliceridelor, în timp ce sporesc nivelul colesterolului HDL „bun”.

Benefice pentru diabetul de tip 2 și sindromul metabolic

Diabetul de tip 2 este o boală comună care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume.

Sindromul metabolic se referă la un grup de factori de risc care pot crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Prin urmare, diabetul de tip 2 și sindromul metabolic sunt strâns legate.

Mai multe studii au arătat că glicemia, tensiunea arterială și alți markeri de sănătate se îmbunătățesc atunci când persoanele cu diabet de tip 2 și sindrom metabolic includ nuci în dieta lor.

Afinele

 •  Afinele sunt sărace în calorii, dar bogate în nutrienți și în fibre, vitamina C și vitamina K.
 •  Afinele sunt regele alimentelor antioxidante

Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele și legumele populare. Flavonoidele par a fi antioxidantul din fructe de pădure cu cel mai mare impact.

 • Afinele reduc deteriorarea ADN-ului, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva îmbătrânirii și a cancerului

Mai multe studii sugerează că afinele și sucul de afine reduc deteriorarea ADN-ului, care este unul dintre principalii factori de îmbătrânire și cancer.

 • Afinele protejează colesterolul din sângele tău de deteriorare

S-a demonstrat că antioxidanții din afine reduc un factor de risc predominant pentru bolile de inimă prin prevenirea deteriorării oxidative a colesterolului LDL „rău”.

 • Afinele pot scădea tensiunea arterială

Consumul regulat de afine este legat de scăderea tensiunii arteriale în numeroase studii.

 • Afinele pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă

Ceapa

Poate fi benefică pentru sănătatea inimii

Cercetările arată că consumul de ceapă poate ajuta la reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, nivelul ridicat al trigliceridelor și inflamația.

Încărcată cu antioxidanți

Ceapa roșie este bogată în antociani, care sunt pigmenți vegetali puternici care pot proteja împotriva bolilor de inimă, a anumitor tipuri de cancer și a diabetului.

Conțin compuși care luptă împotriva cancerului

O dietă bogată în legume allium, precum ceapa, poate avea un efect protector împotriva anumitor tipuri de cancer.

Ajută la controlul zahărului din sânge

Datorită numeroșilor compuși benefici care se găsesc în ceapă, consumul acesteia poate ajuta la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge.

CITEȘTE ȘI: Neurologul Vlad Ciurea recomandă: Cea mai bună oră la care să te culci – Ajută la regenerarea creierului

Usturoiul

 • Usturoiul ajută la stimularea sistemului imunitar al organismului
 • Usturoiul ajută la reducerea tensiunii arteriale ridicate
 • Usturoiul ajută la reducerea nivelului de colesterol
 • Usturoiul poate ajuta la prevenirea cancerului
 • Usturoiul are proprietăți antibiotice

Usturoiul conține alicină. Allicina este un antibiotic bioactiv care poate ajuta la combaterea infecțiilor și a bacteriilor din cățeii tăiați în felii, striviți sau tăiați în cubulețe.

Pătrunjelul

 • Conține mulți nutrienți importanți și este deosebit de bogat în vitaminele K, A și C.
 • Este bogat în antioxidanți

Pătrunjelul conține mulți antioxidanți puternici, care pot ajuta la prevenirea deteriorării celulelor și la scăderea riscului de apariție a anumitor boli.

 • Susține sănătatea oaselor

Pătrunjelul este bogat în vitamina K, care este un nutrient esențial pentru o sănătate optimă a oaselor. Consumul de alimente bogate în acest nutrient a fost asociat cu un risc redus de fracturi și cu îmbunătățirea densității minerale osoase.

 • Conține substanțe care luptă împotriva cancerului

Pătrunjelul conține diverși antioxidanți – cum ar fi flavonoidele și vitamina C – care pot oferi beneficii de combatere a cancerului.

Comentarii: