RELATII

Chimia din spatele îndrăgostirii: Ce se întâmplă în creier când suntem ‘loviţi’ de Cupidon

thewrenproject.files.wordpress.com

Atunci cand te indragostesti si esti „atins” de sageata lui Cupidon, organismul tau elibereaza o cantitate de substante chimice care declanseaza reactii fizice specifice, iar unele dintre aceste substante iti dau si acea stare euforica, spun specialistii. Totodata, si la nivelul creierului se intampla anumite modificari.

Acest „elixir” intern al dragostei este responsabil de faptul ca ti se inrosesc obrajii, ca iti transpira palmele si ca inima iti bate intr-un ritm mai rapid.

Potrivit cercetatorilor, nivelul acestor substante – printre care se afla dopamina, adrenalina si norepinefrina (noradrenalina) – creste atunci cand doua persoane se indragostesc. Dopamina creeaza acele stari de euforie, pe cand adrenalina si noradrenalina sunt responsabile de bataile rapide ale inimii, de starile de neliniste si de agitatie si, in general, de interesul deosebit pentru o anumita persoana – lucruri pe care le simtim atunci cand ne-am intalnit „jumatatea”, scrie doc.ro.

Ce se intampla in creier cand te indragostesti

Scanarile efectuate cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare (RMN) indica faptul ca dragostea activeaza „centrul placerii” din creier. Atunci cand ne indragostim, fluxul sanguin creste in aceasta zona, care este aceeasi parte a creierului implicata in comportamente obsesiv-compulsive.

CITESTE SI: Dezvăluiri inedite ale specialiştilor: Efectul îmbrăţişărilor asupra creierului

„Dragostea scade nivelul de serotonina, lucru care este frecvent intalnit in cazul oamenilor cu tulburari obsesiv-compulsive. Acest lucru poate explica de ce ne concentram atentia pe prea putine aspecte, in afata partenerului nostru, in stadiile incipiente ale relatiei”, explica Mary Lynn, profesor la departamentul de obstetrica si ginecologie, de la Loyola University Chicago Stritch School of Medicine (SSOM), citata de sciencedaily.com.

„Iubirea este oarba” nu este un simplu cliseu

Ai auzit, cu siguranta, aceasta fraza: dragostea e oarba. Potrivit expertilor, „Fraza aceasta este o notiune valida, deoarece tindem sa ne idealizam partenerul si sa vedem doar lucrurile pe care dorim sa le vedem in stadiile incipiente ale relatiei. Persoanele din exterior ar putea avea o perspectiva mult mai rationala si mai obiectiva asupra parteneriatului, in comparatie cu modul in care vad relatia cele doua persoane implicate in ea”, explica dr. Pat Mumby, de la departamentul de psihiatrie si neurostiinte comportamentale, de la SSOM.

Care este cocktailul de hormoni de la inceputul relatiei

Cand simti ca ai „fluturi in stomac” in urma faptului ca ai cunoscut o persoana noua, nivelul de dopamina din creier creste brusc. Toata aceasta dopamina iti ofera o emotie puternica, o senzatie placuta cand iti vezi persoana iubita, creand o dorinta intensa de a fi in preajma lui/ei.

O neurotrofina (proteina care induce, printre altele, si functionarea neuronilor), numita „factorul de crestere a celulelor nervoase” (NGF) acompaniaza toata aceasta euforie si sporeste dependenta emotionala. In cele din urma, nivelul de serotonina scade, ceea ce da tonul dorintei. Acest cocktail de substante chimice este motivul pentru care persoanele pot fi atat de „indragostite lulea” de partenerul de cuplu.

Etapele iubirii

Potrivit expertilor, exista trei faze sau etape ale dragostei, care includ: dorinta sexuala, atractia si atasamentul. Dorinta sexuala este o etapa actionata de hormoni, cand persoanele care se indragostesc au acea pofta trupeasca fata de partener.

Fluxul sanguin catre „centrul placerii” din creier se intampla sa creasca in timpul etapei de atractie, cand oamenii fac o fixatie pentru partenerul de cuplu. Acest comportament se stinge in timpul etapei de atasament, cand organismul dezvolta o toleranta fata de stimulii pentru producerea de placere.

Endorfinele si anumiti hormoni (vasopresina si oxitocina) inunda, de asemenea, organismul in acest punct al relatiei, creand un sentiment de securitate si o stare de bine.

Si nivelul cortizolului creste brusc

Cercetatorii au mai descoperit ca, in acelasi timp in care nivelul de serotonina scade in corp, creste nivelul de cortizol (sau „hormonul stresului”). Acesta este un hormon care pregateste corpul pentru raspunsul „lupta sau fugi”. Nivelurile mari de cortizol te fac sa te simti mai energizat, de aceea, unele persoane, atunci cand se indragostesc nu pot manca, nu pot dormi. Cand hormonul stresului atinge cote alarmante, iti este dificil sa digeri sau sa te odihnesti.

CITESTE SI: ‘Testul Obama’: Cele trei întrebări care te ajută să-ți dai seama dacă ți-ai găsit partenerul ideal

Anxietatea se reduce

Pare ciudat, mai ales cand nivelul de cortizol este extrem de ridicat, sa nu te simti anxios. Te simti plin de energie cand te indragostesti, insa nu si ingrijorat, cuprins de anxietate. Asta deoarece o parte a creierului tau care ar trebui sa raspunda la cresterea nivelurilor de hormoni se „inchide”.

Cercetatorii de la University College London* au descoperit ca atunci cand ne indragostim, anumite parti din creierul nostru se dezactiveaza de fapt. Una dintre aceste zone este amigdala, partea din creier care inregistreaza anxietatea, declansand un semnal de alarma. Prin urmare, chiar daca nivelul de cortizol din corpul indragostitului creste foarte mult, persoana descopera ca este, de fapt, multumita, satisfacuta.

Comentarii: