NUTRITIE SANATATE

Cinci legume care combat efectele alergiei la ambrozie

aquiahora.ro

Dacă simţi că alergiile tale se înrăutăţesc toamna, este pentru că asta chiar se întâmplă, nu este doar imaginaţia ta. Schimbările climatice, precum şi temperaturile ridicate de pe timpul verii duc la creşterea cantităţii de dioxid de carbon, care permite plantelor producătoare de polen să trăiască mai mult timp şi să producă şi cantităţi mai însemnate. Una dintre aceste plante este ambrozia. Astfel, alergia la ambrozie este una dintre cele mai neplăcute probleme cu care se confruntă persoanele cu alergii, mai ales toamna.

Ambrozia este o plantă perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale, dar şi în zonele lăsate în paragină. Deci, practic, o poţi găsi peste tot, aşa că să te protejezi de polenul ei pare misiune imposibilă. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani, potrivit csid.ro.

Din fericire, toamna nu este doar sezonul în care alergergia la ambrozie cunoaşte un vârf, ci şi cel în care pe pieţe apar câteva dintre alimentele pe care le poţi introduce în dietă pentru a scădea semnificativ intensitatea simptomelor. Iată cinci dintre acestea:

CITEȘTE ȘI: HARTA FEȚEI: ce afecțiuni îți indică semnele de pe fața ta!

Broccoli

Această legumă preţioasă, despre care ştii că este extrem de sănătoasă şi indicată a fi consumată zilnic are şi două calităţi care ajută la uşurarea simptomelor alergiei la ambrozie: este bogată în vitamina C, care este un element binecunoscut pentru lupta împotriva alergenilor şi face parte din familia cruciferelor, plante care s-au dovedit eficiente în decongestionarea sinusurilor blocate în urma expunerii la alergeni. Cercetătorii au descoperit că aproximativ 500 de miligrame de vitamina C pe zi pot uşura simptomele alergiei şi doar 1 ceaşcă de broccoli conţine aproximativ 80 mg din această cantitate. La fel de eficiente sunt şi varza şi conopida, ambele prezente toamna din abundenţă pe tarabe, ambele legume conţinând o cantitate de 56 miligrame de vitamina C pentru o ceaşcă. Şi partea mai bună este că toate îşi păstrează aceleaşi calităţi şi dacă sunt gătite.

Ceapa şi usturoiul

Ceapa şi usturoiul conţin o cantitate deloc de neglijat de quercetin, o altă armă secretă care ajută la combaterea alergiilor, acţionând ca un antihistaminic. Quercetinul, de asemenea, acţionează ca şi vitamina C şi scade inflamaţia în sistemul respirator, ceea ce ajută la stoparea efectelor secundare asociate cu inflamaţia alergică, cum ar fi nasul înfundat. Cu toate acestea, quercetinul nu este absorbit foarte uşor din alimente. Deci, chiar dacă reuşeşti să mănânci o cantitate însemnată de ceapă şi de usturoi şi simptomele vor fi vizibil diminuate, dacă alergi ta la ambrozie este una severă, ia în calcul şi un supliment alimentar care să conţină quercetin, pentru rezultate eficiente.

CITEȘTE ȘI: Ai des senzaţia de mâncărime a scalpului? Care sunt cauzele şi ce remedii există

Dovleacul

Unele dintre cele mai colorate şi mai sănătoase legume ale toamnei, dovlecii sunt bogaţi în carotenoide, o forma de vitamina A pe care trebuie să o consumi pentru a preveni alergiile, deoarece aceasta controlează producerea de histamină. Dacă singura ta experienţă culinară care implică dovleacul este plăcinta pregătită de bunica ta în copilărie, este momentul să introduci această legumă versatilă în dieta ta. Poţi prepara de la supe până la feluri de mâncare sofisticate, precum dovleac cu carne de vită, îl poţi consuma crud sau copt, cu un praf de scorţişoară.

Comentarii: