NUTRITIE SANATATE

Cine ar fi crezut că acesta este aliatul nr.1 pentru scăderea în greutate

Foto: Pinterest.com

Semințele de chia au devenit, în ultima vreme, un produs recomandat în multe diete datorită proprietăților lor extraordinare. Dorim în acest articol să vă prezentăm importanța și beneficiile consumului acestora.

CITEȘTE ȘI: Intoleranță la lactoză? Semințele de chia sunt soluția

Cine ar fi crezut că acesta este aliatul nr.1 pentru scăderea în greutate

Semințele de chia sunt apreciate pentru energia pe care dau organismului, cu un aport redus de calorii, dar și pentru cantitatea importantă de nutrienți pe care o dețin:

  • grăsimi sau lipide totale: 31 grame (conțin o cantitate importantă de acizi grași Omega 3)
  • lipide saturate: 3,3 g;
  • lipide poli-nesaturate: 24 g;
  • lipide mono-nesaturate: 2,3 g;
  • lipide trans: 0,1 g;
  • colesterol: 0 mg;
  • carbohidrați: 42 de grame (dintre care fibre 34 de grame);
  • proteine: 17 g;
  • minerale: Sodiu (16 mg), Potasiu (407 mg), Calciu (631 mg), Magneziu (335 mg), Fier (7,7 mg), Fosfor (948 mg);
  • vitamine: vitamina A (54 IU), vitamina C (1,6 mg), vitamina B;
  • aminoacizi: triptofan, treonina, leucina, lisina, arginina, alanina;
  • acizi grași esențiali: sulf, iod, mangan, niacin, tiamina, zinc.

Cine ar fi crezut că acesta este aliatul nr.1 pentru scăderea în greutate

Iată și câteva din beneficiile consumului semințelor de chia:

  1. Protejează organismul împotriva proceselor de îmbătrânire.
  2. Antioxidanții conținuți de semințele de chia luptă împotriva producției de radicali liberi, care pot deteriora moleculele celulare și pot contribui la îmbătrânire și boli precum cancerul.
  3. Ajută la procesul de absorbție a alimentelor. Datorită conținutului ridicat de fibre solubile, semințele de chia pot absorbi de până la 10-12 ori greutatea lor în apă, devenind asemănătoare gelului și extinzându-se în stomac.
  4. Fibrele ajută la absorbția lentă a alimentelor și reduc pofta de mâncare, fiind de ajutor în dietele dedicate scăderii în greutate. De asemenea, fibrele hrănesc bacteriile prietenoase din intestin ajutând la menținerea unei flore intestinale sănătoase.
  5. Fibrele nu cresc glicemia și nici nu necesită eliminarea insulinei. Desi aparțin familiei carbohidraților, efectele asupra sănătății sunt diferite de cele ale carbohidraților digerabili, cum ar fi amidonul și zahărul. Conținutul de carbohidrați digerabili este unul foarte scăzut.
  6. Sursă de proteine de calitate. Semințele de chia conțin o cantitate de proteine de aproximativ 14% din greutate, foarte mare în comparație cu cele mai multe plante. Un aport ridicat de proteine scade pofta de mâncare și reduce dorința de a mânca alimente pe timp de zi și de noapte. Semințele de chia reprezintă o sursă excelentă de proteine pentru persoanele care mănâncă puțin sau deloc produse de origine animală.

CITEȘTE ȘI: Preparatul care reface ficatul, pancreasul și rinchii, ba chiar poate preveni diabetul

Semințele de chia sunt benefice pentru starea de sănătate a organismului uman. De aceea, este recomandat să fie introduse în forme cât mai variate în alimentația zilnică, în dozele recomandate.

Comentarii: