NUTRITIE

Ciorba care te drege după mesele copioase de sărbători: Secretul care îi dă aroma adevărată

delicatese.net

Cea mai bună ciorbă care te drege după mesele copiase de sărbători este cea de potroace. Reţeta deliciosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, un adevărat profesionist în arta culinară.

„Potroacă înseamnă sărătură, nu altceva, o zeamă reparatorie de după „chindiile” cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate în mod tradiţional veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari” – spunea marele maestru Radu Anton Roman în cartea sa, la reţeta acestei ciorbe. Trebuie însă respectate cu sfinţenie ingredientele fără de care ciorba nu vă poate da aroma adevărată.

CITEȘTE ȘI: Cea mai gustoasă ciorbă de perișoare: Cu ce se drege și în cât timp e gata/ REȚETĂ

Ingrediente:

  • 500 grame de bucăţi de zburătoare de casă, pot să fie de la mai multe feluri de zburătoare
  • 400 grame de măruntaie ( fără care ciorba nu are gustul autentic) pipote inimă, ficat )
  • 2 cepe
  • 400 grame :morcov, păstârnac, ţelină
  • 2 linguri de orez
  • 20 boabe de piper
  • 200 ml smântână
  • 2 ouă leuştean
  • un litru zeamă de varză murată ( potroacă)
  • 4 l de apă

“Este o ciorba perfectă şi completă, servită fierbinte cu o bucată zdravănă de pâine şi ardei iute nu mai cere nici o completare….iar realizarea ei este extrem de simplă”, nota gastronomul în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Cum se prepară

Se spală şi se lasă la uscat bucăţile de zburătoare şi măruntaiele lor. Zarzavaturile se toacă mărunt. Într-o oală se pun 4 l de apă cu o linguriţă rasa de sare şi se adaugă carnea şi măruntaiele. Se lasă să clocotească bine şi se adună spuma , apoi se adaugă zarzavaturile şi piperul.

După vreo ora de fiert molcolm se pune orezul bine spălat, 2 linguri este cantitatea perfectă chiar dacă nu pare mult. După ce a fiert orezul – 10-15 minute) se adaugă zeama de varză murată ( potroaca) care sărează, acreşte şi dă adevărata aromă. Se mai lasă la clocotit câteva minute, separat se bat gălbenuşurile cu smântână şi cu ceva zeamă din oală.

CITEȘTE ȘI: Cum prepari cea mai bună ciorbă de cartofi: Rețeta care îmbină într-un mod delicios legumele și carnea

Se ia oala de pe foc şi se adaugă smântâna bătută şi se presară după ce se mai răcoreşte puţin leuşteanul tocat mărunt. Se lasă aromele să se povestească puţin şi se serveşte fierbinte, cu o pâine adevărată şi cu ardei iute pentru cei mai vrednici .

TIPS:

Bateţi gălbenuşurile separat, adăugaţi încet smântâna şi omogenizaţi apoi compoziţia cu ciorba fierbinte ca să se dilueze uniform în zeamă.

Comentarii: