NUTRITIE

Ciorbă de perișoare: Rețeta cu care nu poți da greș

cyd.ro

Ciorba de perişoare acrişoară, plină de gust şi săţioasă este numai bună de mâncat la orele prânzului. Perişoarele sunt acele guguloaie de carne delicioase.

Se pot face din carne tocată amestec (porc şi vită), carne de vită, de porc, de pui sau de curcan, în funcţie de preferinţele voastre.

Pentru această rețetă am ales carnea de porc şi vită. Pentru ca perişoarele să iasă fragede şi pufoase trebuie să ținem cont de câteva aspecte.

Să vedem care sunt ingredientele de care avem nevoie pentru acest borş delicios de perişoare şi modul de preparare!

Ingrediente pentru o oală de 2,5 litri

  • 250 de grame de carne tocată amestec (porc şi vită)
  • Un albuş
  • 500 mililitri de borş
  • 50 de grame de orez
  • 250 mililitri de suc de roşii
  • Un ardei kapia
  • O legătură de cimbru uscat
  • O legătură de pătrunjel proaspăt
  • O jumătate de ţelină rădăcină (200 de grame)
  • Un păstârnac
  • O rădăcină de pătrunjel
  • 3 morcovi
  • 2 cepe albe
  • Sare, piper, boia dulce

CITEȘTE ȘI: Ciorbă de burtă: Secretele celei mai delicioase rețete – Cum scoți acidul din stomacul de vită

Mod de preparare ciorbă de perişoare

Se umple oala cu 2 litri de apă rece, care se pune apoi la fiert. Adugăm în apă ţelina curăţată şi tăiată în 3 bucăţi mari, ardeiul kapia tăiat pe din două şi curăţat de seminţe şi nervuri, o ceapă curăţată întreagă, morcovii curăţaţi întregi, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel şi câteva crenguţe de cimbru. Punem un praf de sare şi lăsăm să fiarbă la foc potrivit cam 40 de minute, recomandă csid.ro.

În acest timp pregătim carnea pentru perişoare fragede şi pufoase: tăiem mărunt o ceapă albă şi o pusum la călit într-o tigaie cu puţin ulei, cu un praf de sare. Adăugăm după 3-4 minute orezul spălat şi scurs şi mai lăsăm pe foc cam 1-2 minute. Stingem focul şi lăsăm să se răcească amestecul de ceapă cu orez.

Peste carnea tocată punem sare, piper, boia şi cimbru uscat – după gust, albuşul şi amestecul de orez cu ceapă. Amestecăm bine de tot cu mâna, apoi formăm perişoarele. Ies cam 20, mai mult decât suficiente pentru cantitatea de lichid.

Separat, într-un ibric, aducem la fierbere borşul.

CITEȘTE ȘI: Cum prepari cea mai bună ciorbă de cartofi: Rețeta care îmbină într-un mod delicios legumele și carnea

Între timp verificăm legumele, care trebuie să fie bine fierte, dar nici exagerat de moi. Acestea se pot tăia cubulețe de la început sau după ce s=au fiert.

Adăugăm în oala cu legume mărunţite borşul fiert şi sosul de roşii, amestecăm şi dăm focul mic, după care punem perişoarele, una câte una. Mai lăsăm la fiert cam 20-30 de minute, cât să se fiarbă bine carnea şi orezul.

Înainte să stingem focul puteţi adăuga o mână de pătrunjel proaspăt tocat.

Poftă bună!

Comentarii: