NUTRITIE SANATATE

Colesterolul, ucigașul secolului – Alimentele bune și alimentele rele. Orice dietă sănătoasă începe cu aceste reguli

Foto: Pinterest.com

Colesterolul poate începe să se acumuleze în vasele de sânge, dacă este prea mult. Depozitele sunt numite plăci și vă întăresc și îngustează arterele, permițând mai puțin sânge să curgă prin ele.

Un cheag de sânge se poate forma și se poate depozita într-o arteră coronară a mușchiului inimii, blocând fluxul de sânge și provocând un atac de cord. Dacă întrerupe fluxul de sânge către creier, poate provoca un accident vascular cerebral.

Alimentația corectă este o parte importantă atât pentru scăderea colesterolului LDL (colesterolul rău), cât și pentru creșterea colesterolului HDL.

CITEȘTE ȘI: Uleiul care scade colesterolul și combate hipertensiunea

Evitați grăsimile saturate și trans

Grăsimile saturate sunt nesănătoase pentru artere și se găsesc în: carnea roșie, carnea procesată, produsele lactate pline de grăsime. Aceste grăsimi nesănătoase nu numai că cresc colesterolul LDL, ci și scad colesterolul HDL. Acesta este motivul pentru care ar trebui să le evitați complet, dacă este posibil.

Grăsimile trans se găsesc în alimente precum: mâncare prăjită, fast food, produse de patiserie ambalate. În schimb, obțineți grăsimile din surse mai sănătoase mononesaturate și polinesaturate, cum ar fi: pește gras – somon, ton, păstrăv, hering și sardine, ulei de măsline, rapiță, șofran, floarea soarelui și semințe de struguri, avocado, nuci, semințe, soia.

Limitați alimentele precum untul, brânza, homarul, gălbenușurile de ou și organele, care sunt bogate în colesterol

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Simptomele care te anunță că ai colesterolul foarte mare

Aveți grijă la cantitatea de zahăr rafinat și făină din meniul dv. zilnic. Mâncați mai multe cereale integrale, cum ar fi grâu integral, orez brun și ovăz. Sunt bogate în fibre care ajută la eliminarea excesului de colesterol din organism. Adăugați în meniul dv. legume și fructe, proteine slabe – pui fără piele, tofu, fasole.

Comentarii: