LIFESTYLE

Concluzia cercetătorilor: Când e bine să facem duș, dimineața sau seara? De ce trebuie să ținem cont

Cercetătorii de la prestigioasa Universitate Harvard au făcut noi studii şi explică beneficiile duşului de seară, dar şi al celui de dimineaţă.

Este mai bine să facem duş dimineaţa sau seara?

O întrebare pe care, cu siguranţă, ne-am pus-o mulţi dintre noi. Ei bine, ambele au diferite beneficii. În continuare vă prezentăm concluziile şi explicaţiile cercetătorilor, potrivit adevarul.ro.

Duşul de dimineaţă

Shelley Carson, lector de Psihologie la Harvard, susţine că ar trebui să optăm pentru un duş matinal când sarcinile de la locul de muncă sunt stresante sau când suntem sub presiunea de a fi creativi, inventivi. Experta susţine că duşul făcut dimineaţa poate încuraja creativitatea, pentru că te relaxează, dar în acelaşi timp te şi înviorează. „Dacă trebuie să rezolvi o problemă într-o manieră creativă şi te-ai tot frământat, dar nu ai putut veni cu o soluţie, atunci ar trebui să-ţi iei puţin gândul de la ea, în timp ce te relaxezi sub duş“, spune Carson.

CITEȘTE ȘI: BENEFICIILE antrenamentului de dimineață

Marile greşeli pe care le faci dimineaţa: Îţi strică toată ziua

Procesele cognitive se relaxează, se reînnoiesc şi se regenerează, iar ideile şi soluţiile vor apărea fără efort. De asemenea, duşul făcut de dimineaţă îmbunătăţeşte circulaţia, pulsul şi eliberă tensiunile musculare.

Duşul de seară

Studiul sugerează că duşurile făcute înainte de culcare îi pot ajuta pe cei cărora le este greu să adoarmă deoarece reduce nivelul de cortizol. De asemenea, duşul de seară reduce tensiunea şi stresul, fiind un mod excelent de relaxare după o zi de muncă încărcată.

Christopher Winter, doctor la Academia Americană de Medicină a Somnului, declară: „Acea răcire rapidă a corpului după ce ieşi de la duş tinde să fie un inductor natural de somn. Deci este un mod frumos de a-ţi păcăli corpul că este momentul să meargă la culcare.“

Totuşi, specialiştii consideră că poate fi benefică şi metoda de a îmbina cele două alternative în funcţie de nivelul de stres al fiecăruia, de programul de lucru şi stilul de viaţă, asta şi pentru că, în ansamblu, duşul încurajează somnul mai profund.

CITEȘTE ȘI: Miracol pentru sănătate: Ce se întâmplă dacă mănânci usturoi copt seara

La ce pericole ne expunem când facem duş: Cum ne periclitează sănătatea bacteriile din baie

Ce spun dermatologii

Pe de altă parte, şi dermatologii subliniază beneficiile celor două momente. Astfel, aceştia susţin că duşurile făcute seara ajută la menţinerea pielii curate, întrucât sunt îndepărtate impurităţile şi celule moarte acumulate pe piele în timpul zilei. Cât despre duşul de dimineaţă, dermatologii spun că sunt potrivite mai ales pentru persoanele cu tenul gras, dat şi de faptul că în timpul nopţii pielea secretă sebum, care, dacă nu este înlăturat, poate bloca porii în timpul zilei.

Comentarii: