REVIEW

Concluzie stranie: Riscul de deces este mai mare în preajma Crăciunului. Explicația sociologilor

huffpost.com

Pericolul major care te paște în preajma Sărbătorilor. În perioada Sărbătorilor de iarnă suntem mai predispuși să murim decât în orice altă perioadă a anului, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii americani au examinat certificatele de deces dintre 1979 si 2004 și au descoperit că începând cu ajunul Crăciunului, timp de 2 săptămâni, se înregistrează o creștere a numărului de decese.

CITEȘTE ȘI: Moartea clinică, o trecere între două lumi. Profesorul Dulcan, renumit neurolog, face dezvăluiri tulburătoare

Printre cauzele deceselor se numără problemele de circulație, bolile respiratorii, cancerul și cauzele naturale.

Un alt studiu realizat în Marea Britanie a dezvăluit că persoanele care ajung la spital de Crăciun sunt mai predispuse să moară decât în alte zile.

Pericolul major care te paște în preajma Sărbătorilor. „Acest lucru nu este întâmplător”, a spus David Phillips, profesor de sociologie la Universitatea San Diego și conducătorul studiului, potrivit doctorulzilei.ro.

„Am analizat toate tipurile de cauze și, pentru aproape fiecare în parte, am descoperit o creștere a numărului de decese – în special pentru persoanele care mor repede sau ajung decedate la spital”, a completat sociologul. Cercetătorii au analizat aproape 60 de milioane de certificate de deces și au ajuns la concluzia că de sărbători se înregistrează o creștere a numărului de morți de 3% – 9%, în funcție de grupul demografic luat în calcul, sau de 1% – 10%, în functie de cauza mortii.

CITEȘTE ȘI: Efectul-surpriză al gândurilor despre moarte. Succesul în viață poate depinde de acest lucru

Una din cauzele acestui fenomen ar fi supraaglomerarea saloanelor de urgență, călătoriile pe timp de iarna și abuzul de alcool. Studiul a apărut în revista de Social Science & Medicine.

Comentarii: