NUTRITIE

Cremă de zahăr ars: Desertul care îți îndulcește zilele de toamnă/ REȚETĂ

bakingamoment.com

Crema de zahăr ars este un desert care se pregătește ușor și care are același gust delicios de fiecare dată.

Este un desert bine însiropat care se servește întotdeauna cald și este numai bun în zilele friguroase de toamnă.

Ingrediente:

  • 8 ouă;
  • 1 L lapte;
  • 300 gr zahăr tos fin;
  • O păstaie de vanilie.

CITEȘTE ȘI: ‘Pâinea lui Dumnezeu’: Desertul delicios, cu origini portugheze, care seamănă cu un nor/ REȚETĂ

Mod de preparare:

Jumătate din cantitatea de zahăr fin se pune într-un vas mai mare din metal, cu margini înalte care ulterior poate fi și introdus în cuptor. Se pune zahărul la topit la foc mic și se amestecă din când în când pentru a nu se arde.

Se topește zahărul până acesta capătă o culoare aurie. Când este complet topit, focul se stinge și se rotește cratița astfel încât pereții și fundul vasului să fie îmbrăcați pe jumătate în caramelul obținut.

Vasul se lasă la răcit la temperatura camerei până când caramelul se răcește bine.

Între timp, se pregătește compoziția pentru cremă. Se pun ouăle într-un vas încăpător, se adaugă restul de zahăr, semințele de la păstaia de vanilie și un praf de sare și se mixează totul la viteză medie pentru aproximativ 3-4 minute.

Se adaugă și laptele rece și se mai mixează timp de încă un minut la viteză medie. Compoziția cu ou se toarnă în cratița cu caramelul rece și cratița se pune într-o altă cratiță mai mare, care este umplută până la jumătate cu apă rece.

Ambele cratițe se pun la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C și se lasă să fiarbă pentru aproximativ o oră.

La fiecare 15 minute este important să se mai completeze cu aproximativ 50 ml de apă rece în cratița de sub cu apă. Astfel, vei împiedica fierberea apei în clocote și nu vei obține o cremă cu găuri.

Când timpul a trecut, cuptorul se oprește, iar crema de caramel se mai lasă la bain-marie pentru încă 10 minute, după care se scoate și se lasă să se răcească complet la temperatura camerei.

Când s-a răcit bine, se pune la frigider unde se păstrează până a doua zi, recomanda libertatea.ro.

CITEȘTE ȘI: Frigănele, rețeta unui desert care ne-a înseninat copilăria

Pentru a așeza crema de zahăr ars pe platou, se desprind cu grijă marginile cremei de cratiță cu ajutorul unui cuțit. Se pune o farfurie mare cu margini înalte sau un platou deasupra cratiței, drept capac, și cu o mișcare rapidă se răstoarnă repede crema pe platou.

Crema are mult sirop și din acest motiv are nevoie de o cratiță adâncă în care să fie răsturnată. Crema de caramel este gata. Poate fi servită oricând, deoarece are un gust absolut delicios.

Citeste mai mult
Comentarii: