REVIEW SANATATE

Crezi că o banală beţie ocazională e inofensivă? Efectele pot fi devastatoare

Foto: Pinterest.com

Nu este obligatoriu sa fii dependent de alcool pentru a oferi alcoolului prilejul de a provoca daune serioase asupra sanatatii. Specialistii sustin ca si un episod de consum excesiv de alcool (in termeni populari, betie) poate avea un impact major asupra ta.

Ai senzatia ca daca exagerezi ocazional la capitolul consumului de alcool nu poti avea probleme? Ei bine, specialistii te contrazic: chiar si o singura betie iti poate afecta sanatatea, iar daunele sunt mai mari daca vorbim despre episoade regulate de consum compusiv – de pilda, in fiecare weekend sau de fiecare data cand mergi la o petrecere, potrivit doc.ro.

Ce inseamna un episod de consum excesiv

Consumul excesiv de alcool este definit de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) astfel: consumul a peste 60 de grame de alcool/ ocazie ori consumul a peste 6 unitati de alcool/ ocazie. O unitate de alcool inseamna 10-14 grame de alcool pur/ unitate.

CITESTE SI: TOP 5 substanţe care dau dependenţă şi distrug creierul. Pe ce loc se află alcoolul

La ce riscuri te expune un episod de consum excesiv de alcool (o betie)

In primul rand, episoadele repetate de consum abuziv de alcool cresc riscul de dezvoltare a dependentei de alcool. Trecerea de la consumul compulsiv la dependenta este foarte usoara si se petrece fara ca pacientul sa isi dea seama. Consecintele dependentei de alcool sunt majore, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung.

Este adevarat ca o betie nu va provoca dependenta in toate situatiile, insa pentru viitorii dependenti totul incepe cu o betie, urmata de alta si tot asa. Totodata, cele mai multe decese pe fondul consumului de alcool apar la persoanele care consuma compusiv ocazional, nu la cele dependente de alcool.

Un episod de consum de alcool in exces are urmari atat asupra sanatatii, cat si asupra comportamentului individului – unele consecinte sunt temporare, in timp ce altele pot deveni permanente.

Efectele temporare ale unei betii sunt urmatoarele:

  • Probleme de coordonare
  • Deshidratare
  • Greata
  • Probleme de memorie
  • Incapacitatea de a lua decizii
  • Tremur
  • Irascibilitate
  • Comportament agresiv.

CITESTE SI: Ai băut şi vrei să ştii când poţi conduce? S-a lansat aplicaţia care îţi spune dacă mai ai alcool în sânge

Pe termen lung, betiile frecvente pot avea urmatoarele consecinte asupra sanatatii individului:

  • Leziuni cerebrale
  • Boli hepatice
  • Infarct miocardic
  • Probleme cardiovasculare
  • Cancer
  • Infertilitate.

Impactul pe care o betie il are asupra sanatatii individului difera si in functie de cantitatea consumata, de rapiditatea cu care se consuma alcoolul, de greutatea si sexul consumatorului, precum si de istoricul medical al acestuia.

Cauzele episoadelor de consum excesiv de alcool

Exista mai multe motive care determina oamenii sa consume in mod abuziv alcool – iata care sunt cele mai frecvente:

Pentru a uita de probleme

Alcoolul relaxeaza corpul si detensioneaza mintea si este adesea folosit pentru detasarea de problemele cotidiene.

Pentru distractie

Consumul de alcool este incurajat la petreceri si multe persoane au nevoie de alcool pentru a se dezinhiba si pentru a se putea distra.

Pentru afirmare

Mai ales tinerii au tendinta de a consuma alcool in cantitati mari si intr-un interval scurt de timp, pentru a-si dovedi rezistenta la alcool in fata prietenilor.

CITESTE SI: Rezultate-SURPRIZĂ ale unui studiu: Femeile inteligente sunt mai predispuse la consumul de alcool

Ca act de rebeliune

Adolescentii au tendinta de a consuma bauturi alcoolice pentru a incalca regulile si normele sociale.

Ce e de facut in cazul consumului episodic si compulsiv de alcool

In primul rand, consumatorul trebuie sa inteleaga ca nu este sanatos si benefic sa consume alcool in exces, chiar daca nu o face zilnic. Acesta ar trebui sa limiteze cantitatea de alcool consumata la cel mult 2 bauturi pe zi daca este barbat ori maximum 1 bautura pe zi, daca vorbim despre o femeie.

Un psiholog poate ajuta consumatorul sa invinga aceasta problema, dar si sa gaseasca alte metode, mai putin periculoase, de relaxare, detensionare ori distractie. Familia si prietenii pot fi, de asemenea, de mare ajutor in constientizarea si rezolvarea acestei probleme.

Comentarii: