NUTRITIE

Crispy strips preparaţi acasă: Reţeta originală a fost dezvăluită

barmirestaurant.ro

Mulţi încearcă să prepare acasă ceea ce americanii numesc „crispy strips“, însă nu toţi nimeresc gustul şi consistenţa fâşiilor de pui în crustă. Reţetele celebrelor preparate de fast-food sunt ţinute în mare secret, fiind sub protecţia unor licenţe internaţionale, însă există destule alternative care se apropie foarte mult de original.

Ingrediente:

2 linguri făină
1 linguriţă praf de usturoi
1 linguriţă boia de ardei
1/2 linguriţă de sare
1/8 linguriţă piper
2 albuşuri de ou mari, uşor bătute
1 1/2 cană fulgi de porumb zdrobit grosolan
1/2 piept de pui, tăiat în fâşii (ţinut în lapte vreo 30 min)

CITEȘTE ȘI: Carnea de pui nu se găteşte chiar atât de uşor: Cinci greşeli majore pe care toată lumea le face

Mod de preparare:

”Preîncălziţi cuptorul la 200 °C. Combină primele 5 ingrediente într-un vas, amestecând cu un tel. Puneţi albuşurile în alt vas şi bateţi-le uşor cu o furculiţă. Fulgii de porumb zdrobiţi se aşează în alt vas.

Lucraţi pe rând, făşie cu făşie.

În primul rând tăvăliţi fâşiile de pui prin făină. Scufundaţi-le apoi în albuşul de ou şi în final le tăvăliţi în fulgii de porumb”, scrie Alexandra Juncu, pe site-ul alexjuncu.ro.

Puneţi pe o tavă pentru cuptor o foaie de copt pe care o ungeţi cu unt. Aşezaţi fâşia de pui trecută prin cele 3 operaţii în tavă şi repetaţi procedura cu restul fâşiilor de pui, trecându-le prin amestecul de făină, albuşuri de ou şi fulgii de porumb.

Se coace la 200 grade Celsius pentru 10 minute sau până s-au făcut, întorcându-le o singură dată, scrie Alexandra, care ne recomandă să servim bucăţile de piept în crustă cu maioneză şi diferite sosuri.

Rețetă Cristi Dobre

O alternativă al cărei rezultat se apropie, de asemenea, de reţeta originală a fâşiilor de pui în crustă ne este prezentată de bucătarul buzoian Cristi Dobre.

Pentru a prepara bucăţile de pui în crustă, avem nevoie de:

aproximativ două kilograme de piept de pui, porţionat în fâşii
două ouă,
500 ml. de smântână,
700 gr. făină,
o jumătate de cană de biscuiţi sărati, salatini, pe care îi vom fărâmiţa,
o jumătate de cană de fulgi de ovăz, la fel, fărâmiţaţi,
o linguriţă de piper măcinat,
o linguriţă de cimbru,
patru linguri de cajun spice,
o linguriţă de boia iute sau dulce după preferinţe,
jumătate de linguriţă de usturoi pudră,
o lingură de mălai.

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre pielea de pe carnea de pui: Ce ne spun specialiştii

”Cele două ouă le batem bine cu smântână. Fâşiile de piept le amestecăm bine cu acest mix într-un bol, acoperim bolul şi-l introducem la frigider pentru aproximativ o oră. În paralel, amestecăm foarte bine, separat deci de marinada pe care o ţinem la frigider, făina, biscuiţii, fulgii de ovăz, piperul, cimbrul, cajunul, boiaua, usturoiul şi mălaiul, formând un amestec uscat”, explică Chef Cristi Dobre, potrivit adevarul.ro.

Pentru prăjit, este recomandat un recipient adânc, în care adăugăm ulei ”cam de patru degete”, astfel încât bucăţile de carne să fie acoperite de ulei. Uleiul trebuie să fie încins la 175 – 180 grade Celsius, pentru a nu arde preparatul, spune Cristi Dobre.

Potrivit bucătarului, scoatem bucăţile de piept din marinadă, înlăturăm excesul de smântână, le dăm prin amestecul uscat până se prinde bine de ele şi imediat le vom arunca în uleiul încins. Bucăţile trebuie să aibă spaţiu, să nu se atingă. Le întoarcem ca pe chifteluţe iar timpul de prăjire este de circa 10 minute. Fâşiile de piept în crustă vor fi scoase pe prosope de hartie.

Lângă ele, spune Chef Cristi Dobre, merg 3 – 4 sosuri: ”un smoke BBQ sauce, un sweet & sour sauce, un garlic mayonnaise şi / sau un sweet chilli sauce, toate găsite în comerţ”.

Comentarii: