SANATATE

Cum ai grijă de creierul tău: Activitățile care încetinesc degradarea acestuia

prima.co.uk

În timp, toate organele se deteriorează şi îşi pierd capacitatea de a îndeplini în mod optim sarcinile pentru care sunt responsabile. Creierul se numără printre ele. Vestea bună este că acest proces poate fi încetinit.

Pentru oricine dintre noi este posibil să aibă o bună funcţionare a creierului şi a funcţiei cognitive pe tot parcursul vieţii, prin însuşirea unui mod de viaţă echilibrat, în care să fie integrate activităţi utile şi exerciţii fizice. Iată câteva sfaturi care vă vor permite să vă menţineţi creierul sănătos şi într-o formă bună.

Activitatea fizică regulată este importantă

Exerciţiile fizice întăresc celulele creierului şi conexiunile dintre ele. Acest lucru permite, printre altele, stimularea creării de noi celule nervoase şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, ceea ce limitează riscul de a suferi de o afecţiune cardiovasculară, de boala Alzheimer sau alte forme de demenţă. Activităţile cele mai recomandate sunt: mersul pe jos sau cu bicicleta, plimbările, grădinăritul şi dansul, potrivit psihologului Alina Blăgoi.

CITEȘTE ȘI: Fructele care au grijă de creierul tău: Ajută la circulația sângelui

Adoptă o dietă sănătoasă

Alimentaţia nesănătoasă duce de obicei la o creştere a nivelului colesterolului rău. Acest lucru creşte riscul de a suferi de boli cardiovasculare şi, prin urmare, de leziuni ale creierului. O dietă bazată pe consumul de legume verzi, fructe şi cereale, ne ajută să ne protejăm celulele din creier. Printre produsele alimentare recomandate pentru creier se numără: spanacul, broccoli, peştele, seminţele şi fructele uscate.

Relații de prietenie

Relaţiile sociale sunt parte integrantă a vieţii noastre încă din copilărie şi joacă un rol important în dezvoltarea noastră cognitivă. Menţinerea legăturii cu ceilalţi, participarea la activităţi culturale sau practicarea unui sport de echipă sunt obiceiuri sănătoase, care acţionează ca veritabile scuturi împotriva demenţei. Rămâi activ prin muncă şi integrează-te în grupuri comunitare sau în cauze de interes public.

Mai puțin stres

Când eşti supus stresului fizic şi mental constant, pot să apară probleme de memorie şi dificultăţi în procesul de învăţare. Cel mai bun mod de a înfrunta diferitele încercări cu care suntem confruntaţi de-a lungul vieţii, chiar şi pe cele mai dificile, este o atitudine calmă şi relaxarea.

Somn

În timpul nopţii, când corpul nostru se odihneşte, creierul activează funcţii pe care nu le poate folosi în timpul zilei. Perioada de odihnă zilnică îi permite memoriei noastre să cristalizeze experienţele, dar şi toate lucrurile noi pe care le-am învăţat în timpul zilei. De asemenea, în acele momente ea elimină tot ceea ce nu ne este util.

Învață ceva nou

Procesul de învăţare începe la naştere şi nu se termină niciodată. Formarea memoriei noastre prin învăţarea lucrurilor noi şi aprofundarea celor pe care deja le ştim este una dintre cele mai bune modalităţi de a ne menţine creierul sănătos.

Citește o carte

Cititul este un hobby plăcut, dar şi foarte eficace în a întări creierul şi a preveni deteriorarea sa. Cititul frecvent creşte capacitatea de concentrare, generează conexiuni neuronale şi este unul dintre cele mai bune exerciţii pentru a preveni pierderea memoriei odată cu înaintarea în vârstă.

CITEȘTE ȘI: Poziția în care dormi contează mai mult decât realizezi: Are de a face cu sănătatea creierului

Starea de sănătate este definită ca o stare de bine fizic, psihic şi social. Să fii sănătos înseamnă să ai şi alte beneficii, cum ar fi o stare de spirit pozitivă. Creierul are nevoie de exerciţii care să îl menţină în formă, care sunt la fel de necesare ca activitatea fizică.

Menţinerea unei activităţi intelectuale continue ar diminua riscul de îmbolnăvire. Activităţi ca cititul cu regularitate a unei cărţi sau a ziarului şi revistelor, rezolvarea rebusurilor, mersul la teatru sau la concerte, participarea la diverse activităţi sociale sunt de recomandat persoanelor după ieşirea la pensie.

Practică un sport de echipă, dansuri sau orice activităţi care îţi permit interacţiunea cu ceilalţi.

Comentarii: