SANATATE

Cum luptă organismul împotriva cancerului: Sistemul imunitar are un rol esențial

sanatatedefier.ro

Un nou studiu realizat de University of East Anglia (UEA) și Quadram Institute dezvăluie modul în care sistemul nostru imunitar poate fi declanșat pentru a ataca celulele canceroase.

Cercetarea, publicată în Journal of Clinical Investigation, ar putea contribui la dezvoltarea unor noi abordări pentru tratarea persoanelor cu leucemie.

Echipa a studiat leucemia mieloidă acută – un cancer al sângelui care este foarte dificil de tratat.

Cercetarea a fost condusă de Dr. Stuart Rushworth de la Facultatea de Medicină Norwich a UEA, în colaborare cu Institutul Quadram, Institutul Earlham și Spitalul Universitar Norfolk și Norwich (Marea Britanie).

CITEȘTE ȘI: Leguma ușor de preparat, esențială pentru organism: Combate cancerul și îmbunătățește digestia

Studiul a identificat un proces de activare a sistemului imunitar pentru a lupta împotriva celulelor leucemice.

Echipa a descoperit că celulele imunitare cunoscute sub numele de macrofage pot fi programate să atace celulele canceroase prin intermediul unei proteine cunoscute sub numele de STING (Stimulator of interferon genes), un activator bine stabilit al sistemului imunitar.

Echipa discută, de asemenea, despre impactul potențial pe care acest lucru l-ar putea avea asupra tratamentelor viitoare.

Dr. Stuart Rushworth, de la Școala de Medicină Norwich a UEA, a declarat: „Ambele sunt foarte bune: „Rezultatele noastre oferă o perspectivă asupra modului în care sistemul imunitar poate fi utilizat pentru a ataca cancerele dacă primește semnalele potrivite.

„Pacienții recidivează adesea după tratamentul pentru cancer, deoarece rămân mici cantități de boală în ciuda chimioterapiei. Cercetările noastre relevă faptul că țintirea acestui fenomen biologic ar putea ajuta la eradicarea leucemiei din măduva osoasă.”

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Leguma care luptă împotriva cancerului de prostată

Cercetătorii au identificat aceste mecanisme în măduva osoasă a pacienților cu leucemie și în modele de șoareci de leucemie mieloidă acută.

Dr. Rushworth a declarat: „În prezent, din păcate, chimioterapia nu este adesea suficientă pentru a vindeca oamenii de leucemie. În viitor, sper că descoperirile noastre vor contribui la îmbunătățirea tratamentelor pentru persoanele cu leucemie, prin pregătirea răspunsului imunitar al acestora pentru a ajuta medicamentele de chimioterapie să acționeze mai bine.”

Dr. Naiara Beraza, de la Institutul Quadram, a declarat: „În acest studiu am contribuit la descoperirea unui mecanism nou prin care celulele canceroase controlează răspunsul imunitar al organismului pentru a-și promova propria creștere. Această descoperire va permite în viitor îmbunătățirea terapiei pentru tratarea leucemiei.”

Comentarii: