SANATATE

Cum poţi avea un zâmbet perfect: Sfaturi care te pot ajuta în viaţă

Foto: Pinterest.com

Vrei să ai un zâmbet de nota 10? Ai fost de multe ori la stomatolog, dar totuşi nu ai o dantură perfectă? Îţi oferim 10 sfaturi care te vor ajuta cu siguranţă în viaţă.

Un zâmbet frumos şi o respiraţie proaspătă sunt atât o carte de vizită, cât şi expresia sănătăţii dentare. Îngrijirea danturii ţine de câteva reguli de bază pe care, de prea multe ori, le ignorăm.

Studiile arată că problemele dentare netratate pot cauza boli de inimă, disfuncţii erectile şi, în cazul femeilor însărcinate, naştere prematură. În plus, îngrijirea corectă ajută dantura să facă faţă mai uşor degradării apărute odată cu vârsta.

Fructele pe care le poţi folosi ca DEODORANT natural

Condimentul care te poate UCIDE! În SUA a fost declarat ilegal

Mango ajută la slăbit DOAR dacă este CORECT consumat

Periază-ţi dinţii de două ori pe zi

Dinţii trebuie spălaţi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de trei-cinci minute. Medicii recomandă periuţele cu peri moi, cu capete rotunjite, care nu irită gingiile. Cele mai bune sunt variantele medii sau blânde, care au pe ambalaj menţiunea M (medium) sau S (soft).

Periuţele cu peri moi sunt utile mai ales persoanelor cu dinţi sensibili la variaţiile de temperatură sau la consumul de alimente dulci sau acidulate, precum şi celor cu gingii care sângerează uşor. Periuţa trebuie schimbată la fiecare două-trei luni, pentru că perii se deteriorează şi adună bacterii.

Stai toată ziua în fața calculatorului? Iată DE CE ar trebui să mănânci goji!

Trucuri erotice INSPIRATE din filmele pentru adulți

NU poți dormi pe caniculă? Iată câteva TRUCURI pentru a te putea odihni

Foloseşte pasta de dinţi potrivită

O pastă de dinţi trebuie să conţină fluor, pentru a proteja dantura. Persoanele care suferă de sensibilitate gingivală sau dentară trebuie să folosească o pastă de dinţi specială, care conţine şi nitrat de potasiu. Este bine de ştiut că pasta cu efect de albire a dinţilor conţine substanţe abrazive, care pot da leziuni la nivelul gingiei, conform clicksanatate.ro. De aceea, această pastă nu este indicată persoanelor cu sensibilitate gingivală sau dentară.

Cum să îți menții MENȚII manichiura o durată mai lungă

Cât de NOCIVE sunt efectele aerului condiționat asupra pielii tale

Descoperă aţa dentară

Aţa dentară ajută la eliminarea resturilor alimentare rămase în spaţiile dintre dinţi. Sub acţiunea salivei, aceste resturi se descompun în substanţe ce afectează smalţul dintelui şi gingia. Ele pot fi vinovate de respiraţia urât mirositoare şi duc, în timp, la apariţia cariilor şi la depunerea de tartru.

Aţa dentară cerată se utilizează dimineaţa şi seara, înainte de periaj. Se înfăşoară 30 cm de fir la capete pe degetele arătătoare. Se ghidează de sus în jos, între dinţi, evitându-se rănirea gingiei.


Pentru a depista din timp anumite probleme, precum cariile şi depunerile de tartru, şi pentru a le trata mai rapid şi mai eficient, este nevoie de un consult stomatologic la fiecare şase luni, mai ales dacă ai deja carii.

Foarte important este şi detartrajul, ce constă în îndepărtarea tartrului de pe zona de contact dintre dinte şi gingie. Acesta previne infectarea gingiilor (gingivita), precum şi apariţia sensibilităţii dentare.

Persoanele cu probleme dentare cronice trebuie să urmeze indicaţiile stomatologului în îngrijirea zilnică. De exemplu, cei cu sensibilitate dentară trebuie să evite consumul de lichide reci, fierbinţi sau acidulate, precum şi de dulciuri concentrate. Se pot aplica acasă geluri speciale, în mulaje numite gutiere, primite de la cabinetul medical.

Periajul se va face prin mişcări circulare şi verticale blânde, pe fiecare arcadă dentară în parte, pornind de la baza gingiei în jos, atât pe partea dintelui aflată în contact cu obrajii (1), cât şi pe cea internă (2).

De asemenea, se vor peria suprafeţele orizontale, pe care se mestecă alimentele, prin mişcări de du-te vino. Este important ca la sfârşitul periajului să se cureţe şi
limba, pentru a îndepărta bacteriile şi pentru a împrospăta respiraţia.

Comentarii: